‘Overheid moet BTW heffen op gokkantoren’

Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt in gesprek met De West, dat we nu in moeilijker vaarwater zitten, want de armoede is toegenomen. Ook heeft de samenleving de indruk dat de overheid weinig oog heeft voor haar noden. “De overheid moet blij zijn als zij ‘the benefit of the doubt’ krijgt, want grote groepen zoals werkgevers en werknemers, ondersteunden de overheid in beginsel wel, maar vinden nu dat er meer positieve prestaties geleverd moeten worden. Men wil de regering aan het werk zien en dit gebeurt maar niet”, aldus Debipersad. Hij vraagt zich nu af wat het traject is van de Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW), vanaf het uittreden van de manager. “We weten namelijk nu niet hoe vlot dat zal gaan, want de overheid ziet BTW als een behoorlijke inkomstenbron, maar als de inning niet wordt verbeterd, zal dat niet lukken”, zegt Debipersad.

Extra geld

‘’Vanaf vorig jaar horen we over de Moni Karta en de overheid heeft op meerdere podia gezegd dat zij dit zou realiseren, maar dit initiatief is niet opgenomen in de begroting, waardoor het niet duidelijk is hoeveel de Moni Karta de staat extra zal kosten en wat het effect zal zijn’’, zegt Debipersad. De overheid loopt volgens hem, ook elke keer achter op haar calculaties en wanneer er een negatief effect ontstaat, moet zij weer gaan kijken waar het extra geld vandaan kan komen om dit tekort op te vangen. “Mijn grootste scepsis bij de BTW is, dat gokkantoren dagelijks vollopen met mensen, maar juist daarop is er geen BTW heffing. Dat zou de makkelijkste bron zijn om inkomsten van de overheid te innen, maar juist de gokkantoren laat zij op een nultarief. Gelukkig dat de minister van Financiën onlangs heeft gezegd dat hij het gaat zoeken waar er verdiend wordt.”

Subsidie

“Elke keer als een bepaalde subsidie erbij komt of als de overheid een ondersteuning wil geven aan bijvoorbeeld de sociaal zwakkeren, dan veranderen de condities weer en moet zij weer gaan berekenen wat de impact is”, zegt de VES-voorzitter. De overheid zal volgens hem weer om de tafel moeten om te berekenen of de eerdere calculaties nog goed uitkomen, want de regering heeft uit het bedrag van de IMF-tranche gerekend op USD 150 miljoen begrotingssteun.

‘’Maar die tranche is nog niet overgemaakt, omdat de beoordeling is uitgesteld. Dit kan ervoor zorgen dat er een groter gat in de begroting ontstaat’’, aldus Debipersad.

De implementatie en verwachtingen over de BTW, zijn volgens hem nog steeds niet goed gecommuniceerd vanuit de overheid. “De BTW zou miljarden moeten opleveren, maar ik weet niet of dat gehaald word. Feit is dat de overheid niet in staat is om de middelen te incasseren die zijn beloofd op papier. Dit betekent dat de overheid ook het geld niet heeft om te blijven subsidiëren, maar de bushouders willen een verlenging op hun tariefsubsidie en vervolgens de boothouders.

De subsidies blijven doorgaan in plaats van dat men die afschaft. Hierdoor komen er steeds kosten bij, terwijl de overheid ook de sociale spanningen in wil dammen door nog SRD 1800 in de maand uit te keren aan sociaal zwakkeren. Hierdoor schuif je de subsidies steeds verder naar de toekomst, waardoor je nooit de gestelde doelen van het IMF zal behalen”, benadrukt Debipersad. Hij voegt eraan toe dat in januari was gezegd, dat de regering in april rond zou zijn met het IMF, ‘’maar dat is nu niet meer het geval’’. Debipersad stelt dat dit een duidelijk teken is, dat het behoorlijk rammelt binnen de economie en dat de overheid haar zaken niet op orde heeft. ‘’Het is niet correct om steeds te stellen dat de uitvoeringscapaciteit van de overheid niet goed is en de organisatie traag loopt. Wie moet het dan aanpakken?”

More
articles