Eerste bijeenkomst van Braziliaanse vrouwelijke ondernemers in Suriname

In het kader van de herdenkingen van de Internationale Vrouwendag op 8 maart jl., heeft de ambassade van Brazilië in Paramaribo afgelopen zaterdag 18 maart, de eerste bijeenkomst van Braziliaanse vrouwelijke ondernemers in Suriname gehouden. Het evenement vond plaats in het Instituto Guimarães Rosa in Paramaribo en werd bijgewoond door zakenvrouwen, micro-ondernemers en Braziliaanse vrouwen woonachtig in Paramaribo die geïnteresseerd zijn in het opzetten van een eigen bedrijf, naast medewerkers van de ambassade.

Bij de opening van het evenement benadrukte minister-counsellor Maria Rita Fontes, het belang van het verwelkomen en bijstaan van vrouwelijke ondernemers, om hun toegang tot regularisatie en de arbeidsmarkt te vergemakkelijken. In het geval van Suriname benadrukte zij het seizoensgebonden kenmerk van de Braziliaanse migratie, grotendeels bestaande uit mijnwerkers en personen die verbonden zijn met de mijnbouwsector, waardoor de meeste Braziliaanse vrouwen voor lange periodes in de hoofdstad blijven, terwijl hun partners werken in de mijngebieden. Het hoofd van de afdeling Handelsbevordering, secretaris Ana Maria Ribeiro, sprak over het initiatief van de ambassade om een proces op gang te brengen om de gemeenschap van Braziliaanse vrouwelijke ondernemers in Suriname te stimuleren.  Vervolgens sprak zakenvrouw Ritta Tavares over haar ervaring met het openen van een bedrijf in Suriname en hoe ze haar bedrijf heeft laten groeien. Businesscoach Sherida Mormon, nam ook deel aan het gesprek en sprak met de aanwezige vrouwen over hoe ze hun bedrijfsmodel kunnen structureren en hoe ze hun onderneming in Suriname kunnen registreren.

Met het organiseren van deze bijeenkomst tracht de ambassade van Brazilië een specifieke, maar grote groep Braziliaanse ondernemers in het land te ondersteunen. Door deze vrouwen te blijven steunen, zouden de economische en sociale omstandigheden voor de in Suriname wonende Braziliaanse gezinnen kunnen worden verbeterd en zouden ze beter kunnen integreren in de lokale gemeenschap.

 

More
articles