In een strafzaak over grootschalige cocaïnehandel tegen onder meer Gregory F. (49), heeft de rechtbank Amsterdam F. veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. Twee andere mannen kregen elk vier jaar gevangenisstraf opgelegd. In de vonnissen is rekening gehouden met afspraken over de hoogte van de straffen, die door de officier van justitie en de verdediging zijn gemaakt.
Costa Rica
Het Team Criminele Inlichtingen (TCI) leverde informatie die als vertrekpunt voor het onderzoek ‘26Lyons’ werd gebruikt. F. werd genoemd als een persoon die met enkele anderen ‘’al jaren’’ cocaïne van Costa Rica naar Nederland transporteerde. Gregory F. wordt nu veroordeeld voor vier drugstransporten in de periode 2015 tot 2020, met in totaal bijna 1.700 kilo cocaïne. Hij speelde een belangrijke leidinggevende en organiserende rol, concludeert de rechtbank. De twee andere mannen legden aan hem verantwoording af. Zij hebben zich schuldig gemaakt aan het invoeren van twee grote hoeveelheden cocaïne in 2015, in totaal ongeveer 273 kilo. De groep gebruikte pgp-software om met elkaar te communiceren. Deze berichten betroffen een belangrijk onderdeel van de bewijslast.
Passende straffen
Het Openbaar Ministerie heeft procesafspraken gemaakt met de drie mannen. De afspraken hielden in, dat de verdediging geen onderzoekswensen zou indienen en geen bewijsverweren zou voeren, en dat de officier van justitie een gevangenisstraf van negen jaar zou vorderen voor de 49-jarige man en gevangenisstraffen van vier jaar voor de andere twee mannen. Zonder afspraken zou de eis tegen F. op twaalf jaar cel hebben kunnen uitkomen. Voor alle partijen is het voordeel dat de lengte van het strafproces veel korter wordt. Dergelijke afspraken tussen de verdediging en het Openbaar Ministerie geven overigens geen zekerheid dat ook de rechtbank ermee akkoord gaat. In sommige strafzaken negeerde de rechtbank de afspraken en veroordeelde de verdachten tot hogere straffen. In dit geval is de rechtbank wel van oordeel dat de afspraken leiden tot passende straffen.
Grote transporten van cocaïne
Gregory F. werd in september 2021 op Curaçao opgepakt op verdenking van het organiseren van grote transporten van cocaïne. Hij wordt verdacht van vier transporten naar Antwerpen in 2015 en 2020 van in totaal 1,7 ton. Er is door de politie gekraakt berichtenverkeer, waarin volgens de politie, Ridouan Taghi en F. spreken over wapens. Ook zijn er anonieme tips van de dienst Criminele Inlichtingen.
Zaak Cairo
De naam van Greg F. viel ook bij herhaling in de zaak rondom de zwaarbewapende en mislukte poging tot ontvoering van het lid der commando’s van het Nationaal Leger, Rodney Cairo in 2020. Volgens hem werd de operatie uitgevoerd in opdracht van de directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). De mannen die Cairo trachtten te ontvoeren, waren zwaar bewapend. De informatie betreffende de zaak Cairo, is reeds openbaar bij het Hof van Justitie. Ridell F. de broer van Greg F., heeft bij arrestatie steeds aangegeven, in opdracht van DNV gehandeld te hebben. De gestolen telefoons en het zakboek met belangrijke informatie van Cairo, werden aangetroffen bij Ridell F. Ook had Ridell F. valse/gestolen kentekenplaten geleverd voor het busje, dat gebruikt werd bij de poging Cairo te ontvoeren. Ridell F. is bij zijn verklaring gebleven, dat hij handelde in opdracht van DNV. Hij was toen tevens in het bezit van een zogeheten dispensatiebrief van het Nationaal Covid Mangement Team (NCMT), waarin vermeld stond dat hij werkzaam is bij het DNV. De brief was uitgegeven en getekend door de toenmalige DNV-directeur.
Bronnen: Crimesite.nl, telegraaf.nl, parool.nl, waterkant.net, ad.nl