De prijs van diesel en unleaded werd afgelopen weekend wederom aangepast bij de verschillende pompstations. Bij de SOL/ Shell zijn de prijzen per liter voor diesel SRD 36.40 en unleaded – SRD 33.73. Bij Gow2 kost diesel per liter SRD 33.99 en unleaded SRD 33.18. Vanaf begin februari worden de brandstofprijzen bij de verschillende oliemaatschappijen volgens een nieuw systeem berekend. De prijzen bij de oliemaatschappijen SOL en Rubis zijn in vergelijking met Gow2 ruim een paar SRD’s hoger, vanwege vrachtkosten en invoerrechten die betaald moeten worden. Het nieuwe systeem van de overheid heeft betrekking op een berekening van de pompprijs per lading die binnenkomt, waardoor de verkoopprijs steeds zal verschillen. De pompprijs is inclusief BTW. Met deze calculaties is de prijs, naar wij vernemen, bij de pomp marktconform geworden en hoeft de overheid niet meer op elke liter te subsidiëren.
De brandstofprijzen waren tot begin januari een onderwerp van gesprek tussen de oliemaatschappijen en de regering. De redactie verneemt, dat hoewel de huidige dieselprijs nu wel marktconform is, dat de overheid nog steeds een behoorlijke schuld moet betalen aan de oliemaatschappijen. Tot vorig jaar liet de regering weten, dat zij per maand een bedrag van ruim SRD 400 miljoen subsidieerden aan brandstof. Dit bedrag lag eerst rond de SRD 100 miljoen en doordat de regering steeds de verhoging van de dieselprijs uitstelde, is het verschil met de dieselprijs in onze buurlanden steeds groter geworden, waardoor de smokkel ook verder toenam. “Deze vorm van besluiteloosheid heeft de Staat miljoenen gekost, die anders geïnvesteerd konden worden.
Als de brandstofprijs marktconform wordt, zullen de oliemaatschappijen op maandbasis miljoenen dollars minder hoeven te kopen”, aldus een betrouwbare bron.
Olierekening
De brandstofsubsidie legde een enorme druk op de overheidsfinanciën. De regering subsidieerde tot eind vorig jaar een paar honderd miljoen per maand voor de verkoop van diesel bij de pomp, want de prijs van 1 liter lag een aantal maanden rond de SRD 19.87, terwijl die al lang verhoogd moest worden.
De staat subsidieerde ruim SRD 10 per liter en dit bedrag werd naar verluidt, voorgeschoten door de oliemaatschappijen. Hierdoor is er op maandbasis een enorme olierekening ontstaan. Naar wij vernemen, is dit tot nu toe ook een van de redenen, waarom de wisselkoers op bepaalde momenten drastische stijgingen vertoond, omdat een grote hoeveelheid SRD’s wordt gewisseld naar US-dollars, zodat leveranciers in het buitenland kunnen worden betaald.