“Er ontbreekt vertrouwen in onze munt en daardoor groeit het wantrouwen in onze monetaire autoriteiten, want zij laten niets van zich horen. Er heerst namelijk wantrouwen in het volledige systeem en dat is het meest pijnlijke. Er wordt steeds gezegd, dat er beweging is in die wisselkoers, natuurlijk een verkeerde beweging, maar niemand treedt op. Zo zie je dat die koers elke dag een beetje oploopt”, aldus Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), in gesprek met De West. De moederbank zou volgens de VES-voorzitter, allang moeten optreden tegen de instanties die zorgen voor het opdrijven van de wisselkoers. Alles lijkt volgens hem stuurloos geworden en dat is los van het politiek-bestuurlijke, alle andere dingen die redelijk geordend waren, lijken nu ook niet meer ordelijk. “Het is makkelijk om steeds te zeggen, dat de uitvoeringscapaciteit van de overheid traag verloopt, maar ik vind dit zo een zwak excuus geworden. De autoriteiten die wij al hebben, ondanks dat er een gebrek is aan bepaalde instituties, hebben wij instituten die ook niets van zich laten horen, zoals de monetaire autoriteit, in deze de Centrale Bank van Suriname”, zegt Debipersad.
Met betrekking tot het wisselkoers gebeuren geeft de CBvS volgens de VES-voorzitter, meestal nietszeggende verklaringen of datgene wat ze zegt, doet geen vertrouwen terugkomen.
“Men is onzeker of de CBvS haar taken wel naar behoren uitvoert. De moederbank praat altijd over de harde kant van de zaak, maar nooit over de zachte kanten en dat heeft te maken met voldoende communiceren met de samenleving, waarbij er veel financiële ongeletterdheid is en het gebruik van zwaarwichtige woorden betekent niet dat je het effect bereikt dat je wilt. Door steeds deftig te praten, betekent het niet dat je boodschap aankomt.”