Veiligheidsadviseur president oneens met BAVP-opleiding ondernemers

De veiligheidsadviseur van president Santokhi, Humphrey Tjin Liep Shie, heeft in een radio-interview gesteld, het niet eens te zijn, dat er een opleiding is aangevangen om Chinese ondernemers op te leiden tot Buitengewoon Agent van Politie (BAVP). Volgens hem is dit een bevoegdheid die hoort bij een bijzondere opsporingsambtenaar, zoals een douanier en een cipier. Tjin Liep Shie vindt het daarom niet raadzaam, dat deze bevoegdheden komen bij delen van de samenleving, die er misbruik van kunnen maken. “Het roept bij de samenleving terecht het gevoel op, dat winkeliers mensen kunnen gaan neerknallen”, aldus Tjin Liep Shie.

Volgens de adviseur moeten mensen die een vuurwapen willen dragen ter bescherming van have en goed, normaal de procedure van aanvraag volgen. ‘De procureur-generaal gaat bepalen of je in aanmerking kan komen’’, zegt Tjin Liep Shie. Er zou volgens hem,  hooguit een training aan gekoppeld kunnen worden.

Hij doet op grond hiervan een beroep op de autoriteiten, zaken te heroverwegen.

Recent maakte de minister van Justitie en Politie (JusPol), Kenneth Amoksi bekend, dat 24 Chinese ondernemers zijn gestart met de BAVP-opleiding. Volgens hem willen morgen de overige Surinaamse ondernemers dit ook volgen. Dit zorgde voor ophef in de samenleving, daar velen de mening zijn dat dit ook andere gevoelens opwekt. Naar verluidt zijn in het verleden weerloze burgers neergeknald door ondernemers en mag er zich geen herhaling voordoen.

More
articles