Suriname laat zich tijdens Earth Hour 2023 horen voor de jaguar

The Biggest Hour for Earth:

Jaarlijks organiseert WWF wereldwijd Earth Hour. Dit jaar valt Earth Hour op  zaterdag 25 maart, waarbij tussen 20.30 uur en 21.30 uur wordt aangemoedigd om symbolisch het licht uit te doen als signaal om de aarde leefbaar te houden voor mensen en dieren.

Daar kan iedereen bij helpen. De  boodschap gaat daarom verder dan het uitmaken van licht. WWF roept mensen op om tijd vrij te maken om  iets positiefs te doen voor de planeet. Dat kan van alles zijn; lees een artikel, luister naar een podcast of kijk naar een  documentaire over het belang van natuurbehoud en praat hierover met je naasten. Plant een boom, bezoek  een natuurgebied, ruim zwerfafval op of kom naar de lokaal georganiseerde Earth Hour activiteiten.

Roar Suriname voor bescherming van de jaguar

WWF-Guianas heeft voor Earth Hour 2023 de jaguar centraal gezet. De jaguar wordt namelijk bedreigd door  verschillende menselijke activiteiten. Zo krimpt het leefgebied door ontbossing ten behoeve van de houtsector  en mijnbouw. Ook wordt er op de jaguar gejaagd vanwege de vraag vanuit Azië naar traditionele medicijnen.  De jaguar staat aan de top van de voedselketen en zorgt voor balans in de natuur. Als er (te) weinig jaguars  zijn, kan de natuurlijke balans verstoord worden, met als gevolg dat plantensoorten, andere dieren en  gemeenschappen in de knel komen door overbegrazing en vernieling van kostgrondjes.

Middels de campagne ‘laat je horen voor de jaguar’ heeft WWF-Guianas verschillende activiteiten  georganiseerd, die dankzij de financiële ondersteuning van partner Assuria, de community fondsen van VSH  Group en Torarica Group en vele co-sponsoren, voor iedereen gratis te bezoeken zijn. De activiteiten zullen  live te volgen zijn via Apintie TV en Radio 10 en natuurlijk kan iedereen van huis uit meedoen aan Earth Hour  door van half 9 tot half 10 het licht uit te maken.

Jaguar Info & Fun Markt 

Zowel WWF-Guianas als andere natuurbeschermingsorganisaties zetten zich in voor wildlife bescherming en  behoud van onze bossen en andere natuurgebieden. Samen zijn deze organisaties vertegenwoordigd op de  Jaguar Info & Fun Markt die op zaterdag 25 maart tussen 17.00 uur en 21.00 uur te bezoeken is aan de voet  van de Assuria Hermitage High-Rise. Bezoekers worden aangemoedigd te ontdekken wat onder andere  Amazon Conservation Team Suriname, Groene Groei Suriname, Conservation International Suriname,  NeoWild, Tropenbos, Mulokot, Natuurbeheer (LBB) en natuurlijk WWF-Guianas met elkaar gemeen hebben en  hoe zij elkaar versterken. Daarnaast presenteren ook Villa Zapakara, de Paramaribo Zoo, Clevia Park en Talking  Prints, zichzelf en hun werk. De kunstfederatie FVAS is aanwezig met een knutselstand voor kinderen, waar  kosteloos en onder begeleiding jaguar kunstwerkjes gemaakt kunnen worden. De Jaguar Info & Fun markt is  bovendien in thema aangekleed en sfeervol verlicht. Er is eten en drinken te koop en er is passende muziek,  aangeboden door DJ Jerry Jay.

Eveneens om 17.00 uur start de Jaguar Trail speurtocht door de buurt achter de Assuria Hermitage High-Rise.  Een groep van 500 personen, waaronder veel kinderen, die zich vooraf hebben geregistreerd, lopen een route  langs informatiepunten en vragen om meer te leren over de jaguar en het Jaguar Monitoring Survey Project dat momenteel wordt uitgevoerd door WWF-Guianas en partners met financiering vanuit WWF-België.

Lights-Off moment en viering van de natuur 

Om 20.00 uur begint vanaf de Jaguar Info & Fun Markt het aftellen tot het Lights-Off moment. Mario Merhai,  hoofddirecteur van Assuria Verzekeringen en David Singh, directeur van WWF-Guianas, spreken de bezoekers toe en om 20.30 uur wordt gezamenlijk het licht van de Assuria Hermitage High-Rise voor 60  minuten uitgemaakt. MC Rodney Deekman neemt de aanwezigen mee naar binnen in het Assuria Event  Center. Met minimale verlichting wordt er binnen ‘gekampeerd’ in de schouwburg en volgt een interactieve show met dans en zang. Er wordt om half tien afgesloten met een luide ‘roar’, waarbij iedereen aangemoedigd  wordt om de nieuw opgedane kennis en drive om de jaguar te beschermen, zo goed mogelijk te verspreiden.  Samen laten we ons horen voor de jaguar! #LETSROARSURINAME

More
articles