Tussentijdse CARICOM-staatshoofdenvergadering virtueel gehouden

De 34e tussentijdse staatshoofdenvergadering van de Caricom, heeft op 15 maart virtueel plaatsgevonden. Tijdens de vergadering hebben de staatshoofden voorbereidingen getroffen voor het geplande symposium met als thema: ‘Misdaad en geweld in de regio’, dat gepland is op 17 en 18 april aanstaande in Trinidad & Tobago. De regeringsleiders zijn het met elkaar eens dat het symposium belangrijk is voor de regio en delen de visie dat dit event een brede basis moet hebben met een wetenschappelijke aanpak. Als voormalig Caricom-voorzitter heeft president Chandrikapersad Santokhi de tussentijdse vergadering geleid als vervanger van de huidige voorzitter. Daarnaast heeft hij zijn visie gedeeld over het symposium met zijn collega’s. Het belang van samenwerking op het gebied van misdaad en geweld is door het Surinaamse staatshoofd benadrukt. “Misdaad en geweld vormen een bedreiging voor economische groei van de regio. Om het symposium tot een succes te maken, is het van belang dat ook onze buurlanden deelnemen; hetzelfde geldt voor particuliere sectoren zoals de media, religieuze organisaties als ngo’s”, aldus president Santokhi.

De president somde de vele vormen van criminaliteit op waarmee Suriname te maken heeft en legde het verband tussen maatschappelijke factoren en de toenemende misdaad. “Het is veel werk om deze issues te adresseren, terwijl de economie achteruitgaat, werkloosheid stijgt en we te maken hebben met de gevolgen van de covid-pandemie. We zullen criminaliteit en geweld niet kunnen elimineren, maar als we deze kunnen terugbrengen naar normale proporties, dan kunnen onze economieën groeien.”

Tijdens de vergadering is ook gesproken over de laatste ontwikkelingen in het lidland Haïti. Vooral de hulp uit landen buiten de Caricom wordt gewaardeerd. Landen als Canada en Rwanda leveren een grote bijdrage. Tijdens zijn Caricom-voorzitterschap heeft president Santokhi vaker speciale aandacht gevraagd voor de situatie in Haïti. Nu het land op het punt staat verkiezingen te houden, is het belangrijker voor de regio dat deze ordelijk verlopen.

More
articles