Kosten voor houtexploitatie drastisch verhoogd

Radjen Baldew, voorzitter van de Algemene Surinaamse Hout Unie (ASHU), heeft in het radioprogramma ABC Aktueel gezegd, dat de kosten voor houtexploitatie drastisch zijn verhoogd, nadat de regering twee beschikkingen aan het begin van deze maand heeft geslagen en hierdoor de kostprijscalculatie van houtbedrijven die lokaal en voor export produceren, behoorlijk in gedrang lijkt te komen, omdat de kosten exorbitant verhoogd zijn.

Baldew zei dat het gaat om kosten van keuring van rondhout  en gezaagd hout, de areaalrechten die per jaar betaald moeten worden en de retributie  waarvoor ook aanzienlijke verhogingen  zijn doorgevoerd. Door de invoer van nieuwe prijzen wordt het voor de houtsector alleen maar moeilijker om op duurzame wijze hout te exploiteren en dan wel vooral voor concessiehouders, omdat het kostprijsverhogend werkt en dus niet langer in verhouding staat met prijzen op de markt.

Volgens Baldew baart deze kwestie de ASHU veel zorgen, over dergelijke verhogingen en waarom de sector in zijn geheel niet gekend is.  Dat er verhogingen zouden plaatsvinden was al bekend, maar de regering heeft volgens Baldew, drastische sprongen gemaakt, waarbij de dollarisering van bepaalde bedragen extreem hoog is en de sector het behoorlijk zal voelen.

“De houtsector is redelijk goed georganiseerd, waarbij men voor ongeveer 95 procent weet wie allemaal deel uitmaakt van de sector en welke productie wordt geleverd. In vergelijking met de goudsector, is de houtsector beter gestructureerd. Zelfs de omzet in de goudsector is het vijfvoudige van wat de hele houtsector bij elkaar haalt en mischien zelfs veel meer”, aldus Baldew.

Op dit moment vormt de rondhoutexport  het grootste deel en dat kwam voor 2019 per jaar op ongeveer 800.000m2  met een marketingswaarde van ongeveer USD 160 miljoen. Wanneer er geen ruime winst kan worden gemaakt boven de kostprijs, kan de houtexploitant zijn bedrijfsoperaties niet garanderen. We hebben te maken met een ontzettend kapitaalintensieve sector met name de bos-exploitatie waar er wordt gesproken over investeringen van 2-3 miljoen USD per operatie en in Suriname hebben we zeker nog ongeveer 40 tot 50  operaties uit te voeren.

Baldew benadrukte  dat de ASHU en haar leden niet tegen verhogingen zijn, maar die moeten  wel zodanig geschieden, dat het produceren binnen de sector niet onmogelijk wordt gemaakt en de sector kan overleven.

More
articles