Sewdien geeft uitleg over Wet Beperking Slacht Vrouwelijke Runderen

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft tijdens de behandeling van de Wet Beperking Slacht Vrouwelijke Runderen in De Nationale Assemblee (DNA), nader uitleg gegeven over maatregelen die getroffen moeten worden om op de lange termijn  onze rundveestapel te laten groeien. De wet is één van de randvoorwaarden die kan zorgdragen dat onze rundveestapel kan groeien, maar ook gezond kan blijven. toch zijn veel vragen onbeantwoord gebleven en is er in DNA nog veel onduidelijkheid rond deze wet.

Sewdien zei dat het ministerie van LVV  inmiddels bezig is met grasrasverbetering en het bevruchten  van runderen. Veehouders en veetransporteurs worden ook  getraind in het verrichten van drachtigheidsonderzoek. Volgens Sewdien zijn er tussen de 800 en 900 runderen nodig om de lokale behoefte te voorzien op maandbasis. Om de samenleving van melk te kunnen voorzien zijn er tussen 4.000 en 5.000 melkkoeien nodig. Sewdien zei dat door het slachtverbod op vrouwelijke runderen er een schaarste kan ontstaan, maar dat er daarop zal worden ingespeeld door slachtrijpe runderen te importeren, omdat de import van rundkarkassen niet zal worden toegestaan.

Over de prijs van rundvlees zei Sewdien, dat de overheid alleen voor melk de prijs bepaalt. Maar voor alle andere agrarische producten, wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod.  De bewindsman zei dat er ook  een tekort aan animal health deskundigen en keurmeesters is. Maar zei aanvullend, dat momenteel ook vier personen in het buitenland studeren voor dierenarts.

Mahinder Jogi (VHP) vroeg wat er naast de wet gedaan zal worden en hoe deze zaken gerealiseerd kunnen worden, maar ook wat de bijdrage aan de groei van de veestapel zal zijn als in de wet besloten wordt dat een vrouwelijk rund wél geslacht mag worden na haar eerste worp.  Volgens Jogi moet het ministerie  niet ervan uitgaan, dat als  runderen worden los gelaten we een veestapel zullen hebben die voldoet. Hij noemde diverse randvoorwaarden op, zoals  in dialoog treden met de boeren, het ontwateren van de veeteelt terreinen, goedkope financiering,  herstel van de wegen, het handhaven van het nultarief voor gebruiksgoederen voor de veeteelt of het verlengen van de grace periode en het verlagen van de rente van leningen op het NOFA-fonds.

Ebu Jones (NDP) behandelde de wet inhoudelijk. Hij wees vooral op het synchroniseren hiervan met eerdere wetgeving, het Wetboek van Strafrecht en andere wetten. Volgens Jones kan een wet niet worden aangenomen waarbij er sprake is  van juridische uitdagingen bij mogelijke conflicten. Rabin Parmessar (NDP) vroeg ook aandacht voor diverse randvoorwaarden om de problemen in de sector aan te pakken. Hij vroeg de minister wat het plan is van het ministerie voor wat betreft het planten van gras, het bestrijden van ziektes op de boerderijen en rasinseminatie. Parmessar vroeg zich af,  waarom het ministerie de import van runderen niet transparant laat geschieden.

More
articles