Guyanese vissers betalen USD 4500 om vergunningen van Surinamers te huren

De Guyanese krant Stabroeknews meldde gisteren, dat Guyanese vissers nu jaarlijks USD 4500 en meer te betalen om visvergunningen van Surinaamse houders te huren. Hierdoor zijn de vissers ten einde raad over hoe ze dit jaar een behoorlijke winst kunnen maken, gezien de patstelling tussen de twee partijen over de vergunning van 150 lokale vissersboten. Stabroeknews stelde verder, dat in 2021 een overeenkomst tussen Suriname en Guyana werd bereikt voor 150 Guyanese vissers om vergunningen te krijgen vanaf januari 2022, maar dat moet nog worden gerealiseerd na tegenwerking van vergunninghouders in Nickerie, die momenteel vergunningen verhuren aan Guyanezen waardoor deze inkomsten dreigen te verliezen.

Surinaamse tussenhandelaar

De Guyanese minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha, heeft in januari dit jaar tegenover Guyanese media verklaard, dat Guyanese vissers geen USD 5.000 (1.000.000 Guyanese dollars) zullen betalen om een Surinaamse visvergunning (SK-visvergunning) te kunnen huren. Onlangs hebben Guyanese vissers gezegd, dat ze hoge bedragen moeten betalen om hun activiteiten in de Surinaamse wateren te ontplooien. Volgens de vissers zouden zij een bedrag van USD 5.000 moeten betalen om een vergunning van een Surinaamse tussenhandelaar te huren, als deze uitgegeven wordt door de Surinaamse regering.

In november vorig jaar werd bekend, dat een aantal Guyanese vissersvaartuigen naar Suriname zal terugkeren om in 2023 geregistreerd te worden voor de visserij. Er is een akkoord tussen beide regeringen, Suriname en Guyana. Echter vindt Mus-tapha dat er vanuit Surinaamse zijde vertraging is. Vorig jaar, na het vrijgeven van een e-mail correspondentie tussen LVV-minister Parmanand Sewdien en zijn Guyanese ambtsgenoot Mustapha, waarin de overeenkomst voor het verstrekken van Surinaamse visvergunningen aan Guyane-se vissers werd bevestigd, had Guyana al het besluit genomen de Caribische Ge-meenschap (CARICOM) aan te schrijven over de vertraging.

Mustapha: ‘’Ze hebben het ons beloofd, ze hebben een toezegging gedaan. Ook hebben we alle documenten ingediend waar ze om vroegen en alles wat ze wilden en we zaten erop te wachten.‘’ De uitgelekte e-mail correspondentie rechtvaardigde volgens Mustapha, de belofte van de Suri-naamse minister om vergunningen af te geven aan vissers hier in Guyana.

In de e-mail van 13 december 2020, die reeds eerder is gepubliceerd, heeft de Suri-naamse minister van Landbouw Mustapha geïnformeerd, dat de visvergunningen vanaf 1 januari 2021 zullen worden afgegeven. Daarnaast schreef Sewdien dat een overheidsbedrijf zal worden aangesteld om toezicht te houden op de registratie van vaartuigen en afgifte van vergunningen aan Guyanese vissers. Tijdens een bezoek aan Suriname in november 2020 had minister Mustapha een ontmoeting met minister Sewdien waarbij hij hem verzocht om de afgifte van 150 SK-vergunningen, waarmee Guyanese vissers hun handel in de Surinaamse wateren zouden kunnen uitoefenen. Minister Mustapha herinnerde aan de eerdere besprekingen tussen de Guyanese president Irfaan Ali en zijn Surinaamse ambtsgenoot Chandrikaper-sad Santokhi, dat er overeenstemming moet komen over de uitgifte van het aantal door Guyana gevraagde vergunningen.

‘Gebeurt al jaren’

Over de kwestie betreffende het uitgeven van visvergunningen aan Guyanese vissers, heeft president Chandrikapersad Santokhi een jaar geleden in gesprek met De West, de kwestie rond de Guyanese vissers besproken. De president vertelde dat Surinamers zelf niet vissen en ze zitten ook niet in die sector. Het zijn volgens zijn informatie, buitenlanders zoals Guyanezen, Chinezen, Haïtianen, Vietnamezen enz., die hier vissen. “Zo krijgen wij onze vis door betrokkenheid van buitenlandse vissers”, aldus de president. Ook haalde de president aan dat vanuit Guyanese kant er ook gevist wordt in Surinaamse wateren met visvergunningen van Surinamers. “Dit gebeurt al jaren, dat Guyanese vissers die woonachtig zijn in Guyana, vissen in Surinaamse wateren met visvergunningen die eerder hier waren uitgegeven aan Surinamers. Hierdoor zijn er in Guyana vissers en visbedrijven die vergunning hebben van Suriname en ze betalen aan die tussenpersonen USD 5000. Vervolgens werd de vraag gesteld door de Guyanese overheid aan de Surinaamse regering, waarom zij via een tussenpersoon aan een visvergunning moeten komen, terwijl zij dat geld zouden willen betalen aan onze overheid. De regering heeft naar aanleiding hiervan het verzoek gedaan aan Guyana om te inventariseren hoeveel Guyanese vissers er momenteel actief zijn in onze wateren met een Surinaamse visvergunning en het is toen gebleken, dat sommige vissers een vergunning hebben die in tweevoud is verkocht met dezelfde registratie”, aldus president Santokhi in een interview van april 2022.

More
articles