Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, heeft in het parlement verklaard, dat reçu’s die niet zijn betaald in de afgelopen jaren, heel veel druk uitoefenen op de begroting van het jaar en zullen daardoor het begrotingstekort verder omhoog brengen.
Volgens Raghoebarsing zullen de achterstanden voor ons een probleem vormen, gezien de vele openstaande rekeningen, die nu in beeld komen. De administratie van de openstaande rekeningen, is volgens hem niet correct, waardoor het de werknemers op het ministerie nog niet gelukt is deze schulden in beeld te brengen. De niet betaalde reçu’s en betrekking hebbende op rekeningen zijn wel verplichtingen, maar conform de wet, behoren deze niet tot de staatsschuld, vandaar dat deze rekeningen niet zijn geboekt bij het Bureau voor de Staatsschuld. Door de achterstallige betalingen, wordt het steeds moeilijker en willlen ook bedrijven geen diensten meer verlenen of materialen verschaffen aan de staat. Raghoebarsing zei dat er prioriteiten gesteld zullen worden, dat bedrijven die essentiële diensten en materialen leveren, als eerst uitbetaald zullen worden.
Momenteel wordt er hulp verleend door een extern bureau dat bezig is, alle openstaande reçu’s in beeld te brengen, waarbij er heel binnenkort beter een overzicht zal zijn
SRD 15 miljard schuld
Raghoebarsing zei dat Suriname in 2023, een behoorlijk bedrag zal moeten aflossen aan schulden. SRD 15 miljard van de staatsinkomsten zal gaan naar de schuldeisers. Van de SRD 15 miljard bestaat ongeveer SRD 11 miljard uit de leensom en de overige SRD 4 miljard bestaat uit rentes. “Het totaalbedrag komt dan neer op bijna USD 480 miljoen, dat heel zwaar zal drukken op de begroting van de staat voor 2023. Het is niet eenvoudig om dit astronomische bedrag af te lossen binnen een jaar”, aldus Raghoebarsing. Volgens hem is Suriname dan ook nog niet af van de schulden, omdat de komende jaren, tussen 2024-2028, ongeveer USD 400 miljoen betaald moet worden aan schulden. Om de financiën van de staatshuishouding beter in beeld te brengen en om de staat te beschermen klakkeloos leningen te nemen, is onlangs de Wet op Staatsschuld gewijzigd. Raghoebarsing benadrukte dat deze wet ervoor moet zorgen, dat Suriname nooit meer in deze situatie belandt, want het is helemaal niet eenvoudig om uit deze crisis te komen.