Vanuit de Food and Agriculture Organization of the United Nation (FAO) is er een workshop gehouden betreffende de verzameling en analyse van gegevens over incidenten met pesticidevergiftiging in landbouwgemeenschappen in Suriname.
Deze workshop werd verzorgd door professor Lydia Ori van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) en FAO-vertegenwoordiger Reuben Robertson, die onderzoeken op dit gebied heeft verricht in de regio’s Trinidad and Tobago en Belize. De vraag rees of andere landen in het Caribisch gebied dit onderzoek in hun land zouden willen uitvoeren, om informatie te verkrijgen over incidenten met pesticidevergiftiging. De verkregen informatie zou kunnen leiden tot een beleid ter vermindering van pesticidevergiftiging voor een duurzamere landbouw en minder armoede op het platteland.
Suriname toonde interesse voor het onderzoek naar pesticide-vergiftiging, vanwege de grote import en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. In 2021 werd toestemming verleend vanuit de FAO aan het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij om dit onderzoek uit te voeren in samenwerking met AdeKUS als uitvoerend orgaan.
Er zijn gevallen van pesticidevergiftiging voorgekomen in Suriname. De gerelateerde gevolgen voor de gezondheid met betrekking tot onbedoelde blootstelling aan pesticiden, zijn nog niet volledig bestudeerd. Er werd in vijf districten onderzoek gedaan waaronder Commewijne, Paramaribo, Wanica, Saramacca en Nickerie, aangezien in deze vijf districten de meeste agrarische activiteiten plaatsvinden.
Soedeschand Jairam, directeur van Landbouw, gaf tijdens de workshop aan, dat de LVV-voorlichters de juiste informatie zullen doorsturen naar de boeren over pesticidevergiftiging en hoe gevaarlijk deze is voor de gezondheid van de mens. De directeur verzekerde dat het verbeteren van de voedselzekerheid en voedselveiligheid, een prioriteit is voor het ministerie.