Hof besluit maandag in kwestie Pakittow

De rechtszitting in hoger beroep van de verdachte Stephano ‘Pakittow’ Biervliet, werd gisteren in behandeling genomen door het Hof van Justitie. Advocaat Benito Pick, heeft na de zitting tegenover de media verklaard, dat de advocaten van de raadkamer hebben vernomen dat uiterlijk maandag een besluit wordt genomen. Volgens Pick heeft het Openbaar Ministerie het woord gekregen, maar ook de advocaten hebben de gelegenheid gehad verweer te voeren, en het Hof zal zich verder buigen over de kwestie. “Er zijn geen termen aanwezig, om Pakittow als verdachte aan te merken, en er dus derhalve geen reden om zijn detentie te laten voortduren”, aldus Pick. Hij is ervan overtuigd, dat hij ten onrechte als verdachte is aangemerkt, Pick benadrukte dat hij een afwachtende houding zal aannemen  met betrekking tot wat maandag het besluit van het Hof zal zijn, betreffende het verzoek tot invrijheidstelling van zijn cliënt. De reden tot het indienen van hoger beroep, werd gedaan nadat het verzoek van invrijheidstelling conform artikel 54A van het Wetboek van Strafvordering werd afgewezen door de rechter-commissaris.

Pakittow was gisteren niet lijfelijk aanwezig op de zitting. Vanuit de strafinrichting Santo Boma  werd hij elektronisch gehoord door de rechters zijn verklaring te doen over zijn detentie. Zijn verklaring is vastgelegd door de rechters, die haar ook zullen gebruiken bij het besluit.

Antoon Karg, advocaat van Pakittow, zei dat mogen er in de toekomst actiemodellen worden overwogen door activisten, zij  voor actiemodellen moeten kiezen die zo min mogelijk druk en  gevaar of herhaling van situaties opleveren. Karg zei dat verweer op de rechtszitting krachtig en gestructureerd plaatsvond. Volgens Karg heeft de waarnemend procereur-generaal van haar zijde duidelijk  kunnen maken, hoe over de kwestie gedacht wordt, maar de feiten en omstandigheden zijn naar Karg zijn bescheiden mening, niet aanwezig om zijn cliënt nog langer vast te houden, en waarschijnlijk nooit aanwezig zijn geweest  en hem überhaüpt in verzekering te stellen. “Pakittow is erg dankbaar voor de waardering en ondersteuning die hij krijgt, en nog steeds gelooft in en staat achter het vreedzaam karakter van de betoging die hij georganiseerd had.  Er wordt gehoopt op Biervliet zijn spoedige vrijlating”, aldus Karg.

More
articles