Onderhoud infrastructuur heeft behoorlijke achterstand

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW), heeft voor aanvang van de wekelijkse Raad van Ministers vergadering (RvM) tegenover de media verklaard, dat diverse ministeries wel middelen hebben om werkzaamheden uit te voeren, maar dat die middelen niet voldoende zijn. Dat is gebleken de afgelopen vijf jaar, maar er wordt niet vaak over gepraat.

Volgens Nurmohamed, zal er nooit genoeg geld worden opgebracht voor de  infrastructuur in Suriname. Wij hebben nog een lange weg te gaan, als het gaat om geld vrijmaken voor het aanleggen van wegen en het bouwen van bruggen. Suriname heeft een te kleine samenleving om genoeg belastinggelden te kunnen ophalen voor het neerzetten van goede infrastructuur en die ook te onderhouden. Nurmohamed noemde  als voorbeeld de Oost-Westverbinding  en de weg naar Apoera die niet dichtbewoond zijn, maar die wel begaanbaar moeten blijven voor weggebruikers. Wie moet de belasting dan opbrengen voor die wegen?

Nurmohamed zei heel voorzichtig dat hij bijna zeker is dat de afgelopen vijftien jaar er helemaal niet geinvesteerd is in infrastructuur; dat kan bewezen worden, maar de samenleving heeft dat zelf ook kunnen merken. Hij benadrukte dat de achterstand in onderhoud van infrastructuur, die door wateroverlast versneld achteruit is gegaan, het ministerie niet in één keer kan inhalen. Ontwatering en wegonderhoud zijn twee belangrijke aandachtspunten waar de afgelopen tien jaar niet aan is gewerkt, omdat de vorige regering bezig met was onder andere  nieuwbouwprojecten, waarbij onderhoudsprojecten werden aangehouden, en die achterstand wordt nu ingehaald door OW.  “Wat wegen en ontwatering betreft,  gaat het ministerie voor dit jaar met kunst- en vliegwerk bezig zijn en sommige projecten zullen professioneel afgewerkt worden, omdat de middelen daarvoor ook gereserveerd zijn“, aldus Nurmohamed.

More
articles