‘Bij anarchie is de veiligheid van de ondernemer niet gegarandeerd’

Cedrik van Samson, parlementariër van de VHP-fractie, zegt dat de onzekerheid bij ondernemers niet zo makkelijk af te schudden valt. Volgens hem is dat wat zich heeft voltrokken op vrijdag 17 februari, niet binnen een korte tijd te herstellen. Van Samson wijst op het veiligheidsgevoel dat de ondernemer op een andere manier dan bijvoorbeeld tijdens de covid-pandemie zal proberen te waarborgen. Tijdens Covid-19 was het veiligheidsgevoel vooral gericht op het voorkomen van een besmetting met covid. ‘’Ondernemers zullen nu hun bedrijf gaan barricaderen en traliewerk plaatsen, waardoor alles gaat lijken op een cellenhuis’’, zegt Van Samson. Hij meent dat als je je hele inventaris kwijt bent geraakt of dat hebt gezien bij andere ondernemers, dan wil je dat toch voorkomen. “Deze situatie levert niemand voordeel op”, aldus Van Samson.  Over de vroege winkelsluiting in Commewijne, waar handelszaken al om 16.00 uur ‘s middags de deuren sluiten, zegt hij al vaker te hebben aangegeven, dat de drie belangrijkste sectoren – veiligheid, gezondheid en onderwijs – tekortschieten aan bepaalde basale zaken. Volgens hem zal het veiligheidgevoel terugkeren, wanneer het gedrag van bepaalde groepen in de gaten wordt gehouden, er gepatrouilleerd wordt en zichtbare veiligheidsoperaties van de politie overal te zien zijn. Van Samson verwacht dan ook dat de politie met alle informatie over de diefstallen en vernielingen die zijn verzameld, tevens verdachten die zijn aangehouden, er duidelijkheid zal komen in de zaak.

Ingaand op de verklaring van president Santokhi over zijn medestrijder Pakittow – zowel Santokhi als Pakittow voerden destijds actie tegen het beleid van de regering Bouterse – meent Van Samson dat de organisator van de actie, Pakittow, voorbereid was om een vreedzaam protest te leiden, maar onverwachts niet juist heeft gefunctioneerd, ook de criteria waaraan hij moest voldoen bij het organiseren van een grote protestdemonstratie, zijn niet vervuld. Door het handelen van Pakittow heeft de protestdemonstratie niets opgeleverd.

Het parlementslid verwees naar 2005, toen de NDP een straatprotest organiseerde tegen de 100 procent brandstofverhoging. Hij wees op de veiligheidsmaatregelen die waren getroffen door alvast te communiceren met de mensen die zouden meedoen aan het protest. Tevens duidelijke directieven die door de voorzitter van de partij zijn gegeven, wat hij verwachtte van deelnemers, namelijk dat iedereen zich netjes zou gedragen en er ook voor gezorgd was dat er een ordedienst was met duidelijke herkenbare uitrusting. Volgens Van Samson wilde de president duidelijk maken dat werd verwacht dat de demonstratie zou slagen en succesvol zou zijn, en dat Pakittow als medestrijder en eerlijke en rechtvaardige man, een vreedzame demonstratie zou leiden, maar geen rekening heeft gehouden met de onvoorziene situatie, waarmee zijn organisatie werd geconfronteerd. “Hij heeft dat onderschat”, zegt Van Samson. Hij denkt dat Pakittow niet aan het veiligheidsaspect heeft gedacht. Hij had kunnen afstemmen met de politie en dan voorbereid kunnen zijn op mogelijke camaliteiten.

More
articles