Sociale media beperkt te midden van protestacties

Netwerkgegevens bevestigen de beperking van sociale media en de berichtenplatforms Facebook, WhatsApp, Instagram en Messenger in Suriname vanaf vrijdagavond 17 februari lokale tijd. Het incident komt te midden van protesten over de stijgende kosten van levensonderhoud en de bestorming van het parlement door demonstranten.

Realtime NetBlocks-statistieken tonen aan dat frontends en backends van Facebook, WhatsApp, Instagram en Messenger vanaf vrijdagavond zijn beperkt – alle platforms beheerd door Meta – op het telecommunicatienetwerk Telesur (AS27775) van de overheid. Bevindingen zijn afkomstig uit een eerste steekproef van 100 statistieken van 10 uitkijkpunten in het land. Deze klasse van verstoring kan worden omzeild met behulp van VPN-services (o.a. Surfshark), die de internetcensuurmaatregelen van de overheid kunnen omzeilen.

Wat gebeurt er in Suriname?

De protestacties komen door de bezuinigingsmaatregelen van de Surinaamse regering. De acties zijn vrijdag gewelddadig geworden en de politie heeft gereageerd met traangas en rubberen kogels, toen demonstranten het gebouw van De Nationale Assemblee bestormden. Een zwakke munt en een verslechterende economische crisis hebben burgers de straat op gedreven, terwijl de regering een verklaring uitbracht waarin ze de activiteiten veroordeelde en een Task Force oprichtte om de situatie te beheersen.

De Republiek Suriname heeft geen significante staat van dienst op het gebied van internetcensuur en de maatregel wordt als uitzonderlijk beschouwd. NetBlocks raadt het gebruik van beperkingen op sociale media af vanwege hun onevenredige impact op het recht van het publiek op vrije toegang en kennisoverdracht.

Bron: https://netblocks.org/reports/social-media-restricted-in-suriname-amid-cost-of-living-protests-QAdPQNAl

More
articles