PLUNDERINGEN OP AANZIENLIJKE SCHAAL

Regering garandeert veiligheid van samenleving

Nadat gisteren de demonstratie voor De Nationale Assemblee totaal uit de hand liep, er een poging werd ondernomen het gebouw te bestormen en er aanzienlijke schade aan het pand werd aangericht, achtten de aanwezige politie en andere veiligheidstroepen het onvermijdelijk traangasgranaten af te schieten en ook waarschuwingsschoten te lossen.

Een voertuig van Star News werd door de demonstranten in brand gestoken, ook was er sprake van vernielingen aan het zogeheten Hoekhuis aan de Waterkant, waaronder een opzettelijke brandstichting. Door kordaat optreden van de brandweer kon erger voorkomen worden. Vervolgens trok de verhitte menigte naar de Waterkant in de directe nabijheid van de Centrale Bank. Op een gegeven moment achtte de bewaking het noodzakelijk te schieten en raakte een persoon ernstig gewond.

Later trok een deel van de woedende demonstranten richting Saramaccastraat en het Centrum van de stad. In een gebouw op de hoek van de Jodenbreestraat en Waterkant, waar Digicel in ondergebracht is, werd opzettelijk brand gesticht. De brandweer die snel ter plekke verscheen, kon verhinderen dat het gebouw totaal verloren zou gaan. In de binnenstad werd op grote schaal geplunderd; de bedrijven Times Mall, Cheung’s Music and Sound, Speed Computer, Asia, Rudisa Technical Centre, All Star, Optiek Marisa en Eurosil Trading werden geplunderd. Voorts werden er in de Zwartenhovenbrugstraat vernielingen aangericht bij de winkel Nish & Vish.

De plunderaars trachtten in de middaguren ook nog enkele Chinese supermarkten binnen te dringen, hetgeen deels lukte. Later en wel in de vooravond, werd gemeld dat de Lalla Rookh Mall werd geplunderd.  Ook waren de plunderaars van plan de Hermitage Mall leeg te halen, hetgeen door aanwezige leden van het Nationaal Leger kon worden verhinderd. Ook werd gemeld dat het benzinestation van Sol aan de Maagdenstraat, in de ochtenduren was leeggeplunderd. In de vooravond volgde naar verluidt, het benzinestation van GoW2, dat totaal werd leeggeplunderd. Politie en leger hadden de handen vol om zaken onder controle te houden. In de ochtenduren is er nog een poging tot opzettelijke brandstichting ondernomen bij de SRS. Daar kon de bewaking erger voorkomen. Wel werd de achterruit van een nieuw voertuig van het radiostation vernield. Gisteravond  werd vanwege de politie bekendgemaakt, dat het centrum (gehele binnenstad) op vrijdag 17 februari tot nader order van 18.00 uur tot 06.00 uur wordt afgesloten. De president, vicepresident en de ministers van Justitie en Politie en Defensie, kwamen in de vooravond op de televisie, waarop het staatshoofd vertelde dat de regering er alles aan doet om de rust te doen wederkeren en de veiligheid van de gehele gemeenschap te garanderen. Het staatshoofd zei hetgeen zich gedurende de dag heeft voorgedaan, ernstig te betreuren  en keurde de gewelddadigheden af. Ook vertelde hij dat de regering er alles aan doet om de leefsituatie van de bevolking te verbeteren en dat hij het daarom betreurt, dat de zaak zo uit hand is gelopen en dat de regering maatregelen zal treffen om herhaling van dit soort calamiteiten te voorkomen.

 

More
articles