‘Wisselkoers sinds 2022 ruim 50% gestegen’

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES), heeft enkele maanden terug haar 60-jarig bestaan gevierd. VES-voorzitter Steven Debipersad hield een toespraak, waarin hij ook het Jaarverslag van de Centrale Bank van Suriname uit 1962 aanhaalde: “De professoren Lieftinck en Goedhart hadden in hun advies aan de regering gewaarschuwd tegen het financieren van investeringsuitgaven door de overheid met buitenlandse leningen of door geldschepping vanwege de inflatoire gevolgen daarvan. In de eerste acht maanden van het verslagjaar zijn deze gevaren duidelijk aan de dag getreden. De overheid had toen geen reserves meer om haar aanzienlijke financieringstekorten op adequate wijze te financieren, terwijl een beroep op de binnenlandse kapitaalmarkt slechts geringe resultaat opleverde”, einde citaat. Komt dit ons niet erg bekend over? Precies 60 jaar geleden, als wij steeds dezelfde verkeerde gebruiken hebben, wanneer gaan we leren en verbeteren?”

2022

Het jaar 2022 was volgens de voorzitter van de VES, een zwaar jaar geworden voor de werkende klasse die in SRD verdient. “Wat eenieder van ons nog vers in het geheugen ligt van het afgelopen jaar, is de forse sprong die de wisselkoers heeft gemaakt. Noteerde de USD nog een tegenwaarde van SRD 21 aan het begin van 2022, het jaar eindigde met een koersnotering van SRD 31 voor 1 USD, dat is een achteruitgang met bijna 50 procent. Een ‘verworvenheid’ van de regering Santokhi”, aldus Debipersad.

Volgens Debipersad vergaten velen vanwege de decembervreugde voor even het wisselkoersspook, maar stelde hij, van dit spook zijn wij nog steeds niet af. ‘’Een ander stroppend effect voor de samenleving is de ontwikkeling op het prijzenfront. Of het nu de prijzen van voedsel, brandstoffen, telecommunicatie of nutsvoorzieningen betreft, over de gehele linie liet 2022 zich tekenen door een sterk opwaartse prijzenvlucht. De inflatie zal het afgelopen jaar waarschijnlijk opnieuw rond de 60 procent zijn geëindigd, dat is drie achtereenvolgende jaren van inflatie van boven of rond de 60 procent.”

Protesten

Het resultaat volgens Debipersad van deze zeer negatieve ontwikkelingen, is dat de koopkracht van de samenleving nog sterker is gaan eroderen en zo ook de spaartegoeden en pensioenen. “Door de toenemende armoede en groeiende uitzichtloosheid ontstond er op meerdere momenten in 2022 vanuit de samenleving weerstand tegen het beleid van de regering die geen oog lijkt te hebben voor de negatieve uitkomsten of deze ogenschijnlijk juist lijkt te verergeren. Verscheidene groepen zochten in 2022 de straat op om hun misnoegen kenbaar te maken. Dieptepunt is dat de mensen met een beperking meerdere keren hebben moeten protesteren voor lotsverbetering. En ofschoon de regering zegt de specifieke kwetsbare groepen te zullen ondersteunen, lijkt die steun om onbekende reden niet aan te komen.”

De president heeft in zijn Jaarrede van 29 september in DNA beleidsombuiging beloofd. “Als de regering niet luistert naar de signalen uit de samenleving en de armoede blijft toenemen, ontstaat opnieuw een voedingsbodem voor straatprotesten”, zei Debipersad nog voor het einde van 2022.

Morgen, vrijdag 17 februari, zullen verschillende werknemers en marktventers naar wij vernemen deelnemen aan de protestmanifestatie georganiseerd door activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet tegen het regeerbeleid. De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), heeft de leerkrachten opgeroepen om het werk vandaag en morgen na 10.00 uur neer te leggen. Volgens ALS/BvL-voorzitter Reshma Mangre, zijn de verdere verhoging van de brandstofprijzen en energietarieven ondraaglijk voor de leerkrachten. Robby Berenstein, voorzitter van C-47, kondigde aan dat de bonden aangesloten bij C-47, morgen om 11.00 uur, ook het werk neer zullen leggen.

More
articles