OM betreurt hoge dwangsommen door niet uitgevoerde vonnissen

‘Duidelijke toename van civiele vorderingen tegen de staat’

Waarnemend procureur-generaal Garcia Paragsingh heeft samen met hoofd van de afdeling Civiele Vorderingen op het Parket van de Procureur-Generaal, Ashwien Rathipal, op dinsdag 14 februari een bespreking gehad met departementsdirecteuren en focal points van de verschillende ministeries. Besproken werd de stijgende trend van het aantal civiele vorderingen tegen de staat en de dwangsommen die opgelegd worden bij niet uitgevoerde vonnissen.

De procureur–generaal vertegenwoordigt de Staat Suriname in rechte op grond van artikel 146 van de Grondwet. Vanwege deze taakstelling en bij het zien van de hoge dwangsommen, vond de wnd. procureur-generaal het noodzakelijk om hierover te praten met de departementshoofden en de focal points. De wnd. procureur-generaal dringt erop aan om vonnissen uit te voeren, zodat er geen dwangsommen hoeven te worden opgelegd. In het jaar 2020 waren er 223 vorderingen, in het jaar 2021 en 2022 waren dat 237 om 267. Voor het jaar 2023 zijn er al 41 civiele vorderingen geregistreerd.

Hieronder een schematische weergave van de dwangsommen van 2020 tot met 2023:

De wnd. procureur-generaal betreurt dit ten zeerste en zegt dat veel vorderingen voorkomen hadden kunnen worden als de betrokken partijen met elkaar hadden onderhandeld. Aan het eind van het gesprek was het duidelijk dat de toenemende cijfers van civiele vorderingen tegen de staat en de hoge dwangsommen schrikbarend zijn. De genodigden kregen de gelegenheid om aan te geven wat op hun ministerie voor stagnatie zorgt. Het uitbetalen van dwangsommen moet, aldus de wnd. procureur-generaal, tot het verleden gaan behoren.

More
articles