Topsprekers uit Suriname en Caribisch gebied op Nationaal Compliance Congres 2023

Op 20, 21 en 22 februari aanstaande, wordt voor de derde keer het Nationaal Compliance Congres (NCC2023) georganiseerd in Suriname voor de publieke en private sector. NCC2023 heeft als overall thema: ‘Compliance Ensures Good Governance’. Er is een afwisselend programma met professionele (inter)nationale sprekers, interessante Inleidingen, actuele masterclasses en uiteraard het afsluitend boeiend Nationaal Compliance Debat. Met dit congres beoogt de organisator TABTO Group N.V. (TABTO) bij te dragen aan de compliance informatievoorziening van de gehele samenleving en de samenwerking tussen stakeholders in deze transitieperiode van Suriname te bevorderen en zo een mogelijke grey- of blacklisting van Suriname met zijn allen te voorkomen. Krijg inzichten en leg contacten tijdens het jaarlijks NCC2023. Dit jaar komen professionals face-to-face bijeen om best practices te benchmarken en de nieuwe tactieken en strategieën te leren om hun compliance programma’s te verbeteren of ontwikkelen.

MER CFATF

Anno januari 2023 is zeker sprake van enige basis van compliance bewustzijn in Suriname, doch uit het Mutual Evaluation Rapport (MER) blijkt dat wij nog heel veel werk te verzetten hebben om Money Laundering (ML), Terrorisme Financiering (TF) en proliferatie financiering tegen te gaan en een AML/CFT/CPF-raamwerk te ontwikkelen dat voldoet aan de hedendaagse internationale standaarden. Ook moet het bewustzijn van financiële en niet-financiële dienstverleners over hun eigen aandeel in dit raamwerk worden vergroot. Suriname zal worden gemonitord en is geplaatst in de Enhanced Follow-up Procedure van de Financial Action Task Force onder toezicht van de International Cooperation Review Group (FATF-ICRG). Onvoldoende vooruitgang heeft ernstige gevolgen voor Suriname, met als ultieme consequentie blacklisting. Suriname krijgt de ruimte om te corrigeren en heeft zestien maanden de tijd om vraagstukken die nog niet in orde zijn, in orde te maken. Hiervoor is collectieve inspanning en nationale eenheid nodig.

Brigitte Wong Tham Soeng, Managing Partner TABTO Group N.V., onderstreept wederom het belang van samenwerking tussen en inzet van alle stakeholders in deze transitieperiode van Suriname. “We willen echt niet dat Suriname wordt aangemerkt als een non-coöperatief land, waardoor overige landen, uit hoofde van hun lidmaatschap en verplichtingen binnen de CFATF en FATF, maatregelen moeten treffen tegen Suriname. De zogeheten global sanctions zullen dan geactiveerd worden tegen ons land, waardoor onze import en exportactiviteiten gestremd kunnen worden. Het effect hiervan treft alle lagen van de bevolking van Suriname. In deze transitieperiode voor Suriname, moeten wij klaarstaan voor een onmiddellijke upgrade; niet alleen van naleving, toezicht en handhaving maar ook van mindset”, aldus Wong Tham Soeng.

Sprekers

TABTO heeft wederom gezorgd voor diverse (inter)nationale professionele sprekers die hun kennis- en ervaring op het gebied van Compliance en Good Governance zullen delen, onder andere via masterclasses.

Mr. Roy Baidjnath Panday, coördinator van de Project Implementatie Unit (PIU) van het Anti-Money Laundering Programma, is gevraagd over het herziene Nationaal AML/CTF Strategisch Planperiode 2022-2025, inclusief de aanbevelingen uit het CFATF Mutual Evaluation-rapport te spreken en over de belangrijke stappen die genomen moeten worden, wil Suriname een negatieve beoordeling voorkomen.

Winston Wilson, Senior Partner TABTO Group N.V. met meer dan 25 jaar ervaring in B2B Strategic Management Consulting en Public-Private partnerships, spreekt over ‘Compliance ensures Good Governance’. Hij geeft aan dat bedrijven worden geconfronteerd met tal van risico’s in de moderne zakenwereld; van imagoschade, torenhoge boetes, gevangenisstraf tot verlies van hun License To Operate. Een dieper begrip van Compliance en Good Governance biedt bescherming aan bedrijven en overheden

Jimmy Bousaid, Financial Consultant, regeringscommissaris van de Centrale Bank van Suriname, NRA-sectordeskundige van het bankwezen en ex-directeur Hakrinbank, geeft aan: ‘’Good Governance is meer een noodzaak, dan luxe.’’ Hoge compliance standaarden trekken ook goede investeerders aan door het beter imago van en het ‘same level playing field’ in Suriname.

Robin Ferrier, register accountant en partner van ILP BDO Suriname N.V., de onafhankelijke administrateur van de Suriname Extractive Industries Transparancy Initiative, zal ingaan op de ‘Verbeterde Agenda voor de Extractive Industries’.

Sandy Cameron, president-directeur Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname N.V. (NOB), zal het belang van compliance aangeven. De NOB financiert Compliance Readiness trajecten.

Nailah van Dijk, een gecertificeerd Anti-Money Laundering Compliance expert, advocaat en lid van het Advocaten Tuchtcollege, zal de masterclass ‘Over Compliance zwaktes en dreigingen in de juridische dienstverlening’, verzorgen.

Romario Mamatoe heeft als risicomanager ervaring opgedaan in het opzetten en implementeren van Risk Management Raamwerken en gaat in zijn masterclass in op de Systematische Integriteits Risicoanalyse (SIRA).

Peter Diekman, forensisch accountant en hoogleraar Corporate Governance aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Erasmus Universiteit van Rotterdam (Nederland), zal wederom een masterclasses verzorgen en wel over ‘Corruptie’ en ‘Risk Management en Derisking’. Een beladen thema is altijd de risk-respons. Wat kan een organisatie doen wanneer er een beeld is over de hoogte van de risico’s? “Derisking” is het antwoord, maar het is niet eenduidig.

Gino Campbell is een andere topper is uit het Caraïbisch gebied. Hij is bijna acht jaar algemeen directeur geweest van de Gaming Control Board van Curaçao (GCB). Zijn masterclass gaat over het complexe karakter en de risico’s van de verschillende subsectoren van de kansspelindustrie, met een focus op landgebonden casino’s, loterijen en online kansspelen.

Uit Nederland hebben we ook een sterke vertegenwoordiging vanuit Delta Capita, een onafhankelijk boetiek adviesbureau gespecialiseerd in het leveren van business en technology consultancy diensten binnen de financiële sector. Experts in het adviseren bij strategische vraagstukken (Advisory), het aanbieden van (innovatieve) oplossingen voor de business (Solutions), het leveren van executie capaciteit voor het realiseren van strategische en tactische trajecten (Delivery) en het aanbieden van business proces out- /offshoring oplossingen voor specifieke kennisintensieve processen (Managed Services).

Harm Groot Kormelink, KYC Client Director Benelux, zal ingaan op de laatste trends en ontwikkelingen in de wereld van KYC en AML.

David Zwarts, directeur van de Delta Capita Academy, zal masterclasses verzorgen over: ‘De KYC-beoordeling van een complexe private equity structuur’ en: ‘KYC & ESG – Best of both worlds?’. Deze Masterclasses zijn in het bijzonder interessant voor onze financiële dienstverleners en institutionele beleggers (de Pensioenfondsen). Menselijke intelligentie blijft de sleutel tot preventie, detectie, rapportage, onderzoek en ontmanteling van financiële criminaliteit en georganiseerde misdaad. Het trainen van professionals dat zich bezighoudt met Governance, Risk & Compliance is derhalve van groot belang.

(Bron: VES-Inzicht, febr. 2023)

More
articles