Eén injectie met nieuwe antivirale behandeling vermindert risico op ziekenhuisopname Covid-19

Een klinische studie heeft onlangs uitgewezen, dat één enkele injectie met een nieuwe antivirale behandeling tegen Covid-19, het risico verminderde op ziekenhuisopname met de helft.  Jeffrey Glenn, professor immunologie aan de Stanford University verklaarde dat in de Verenigde Staten nog dagelijks ongeveer 500 mensen aan Covid-19 sterven.

“De behandeling maakt gebruik van interferonen, sleuteleiwitten in de immuunrespons die vrijkomen in de aanwezigheid van een virus en die zich hechten aan receptoren op bepaalde cellen, waardoor een aangeboren antiviraal verdedigingsmechanisme, wordt geactiveerd”, aldus Glenn.

De behandeling bestaat uit een injectie van een synthetische versie van lambda-interferonen, binnen zeven dagen na het verschijnen van de eerste symptomen van covid. De studie werd uitgevoerd bij 1900 volwassenen die de ziekte hadden, tussen juni 2021 en februari 2022, het afgelopen jaar in Brazilië en Canada, waar 85% van de patiënten al is gevaccineerd. Van de 931 mensen die de behandeling kregen, werden er 25 in het ziekenhuis opgenomen, tegenover 57 van de 1.018 patiënten die een placebo kregen, wat volgens de studie een verschil van 51% vertegenwoordigt. De resultaten zijn nog beter wanneer niet-gevaccineerde patiënten, worden geïsoleerd. ‘Het is spectaculair’. De behandeling met een enkele injectie biedt een praktisch voordeel ten opzichte van het antivirale middel Paxlovid van Pfizer , waarvoor tientallen pillen in vijf dagen moeten worden ingenomen”, stelde Glenn. Bepaalde behandelingen, zoals monoklonale antilichamen, maar ook vaccins, verloren gaandeweg hun effectiviteit tegen de nieuwe varianten. Maar dankzij het feit dat interferonen interageren met cellen, wordt de behandeling niet beïnvloed door de evolutie van het virus.

More
articles