Wayana’s ontvangen boekjes over malaria in eigen taal

Een team van het Malaria Programma van het ministerie van Volksgezondheid, bracht op vrijdag 3 februari een bezoek aan het dorp Kawemhakan/Anapaike in het Lawa gebied, om aan  stamhoofd Ipomadi ‘Miep’ Pelenapin, 250  kinderboekjes te overhandingen met informatie over malaria. De boekjes zijn geschreven in het Wayana en bedoeld voor de Wayana dorpen aan de Lawarivier. Katia Delvoye, BCC Coördinator van het Malaria Programma en auteur van het boekje, overhandigde de boekjes.

Stamhoofd Pelenapin die zelf ook veel belang hecht aan een gezonde gemeenschap, schonk een paar dagen later een deel van de boekjes aan de Wayana dorpen van de Franse kant. Dit vond plaats met de ondersteuning van Stichting Mulokot, de werkarm van het dorpsbestuur.

Het interactieve leesboekje over malaria werd in 2022 ontwikkeld en is reeds verschenen in het Nederlands en het Trio. Het boekje waarin wordt uitgelegd hoe men zich kan beschermen tegen malaria en hoe transmissie te voorkomen, is nu ook in het Wayana beschikbaar.

Het ministerie van Volksgezondheid behaalde in 2022 een mijlpaal: Suriname sloot het jaar zonder nationale malariagevallen af. Er blijven echter elke maand malariagevallen uit de omringende landen Suriname binnenkomen, ook wel geïmporteerde malariagevallen genoemd. Elk van deze cases kan, wanneer die niet tijdig wordt ontdekt en behandeld, een nieuwe malaria-uitbraak in ons land veroorzaken. Alertheid van alle gezondheidswerkers, maar zeker ook van de gemeenschappen in het binnenland, blijft daarom cruciaal in de bestrijding van malaria.

Door de gemeenschappen in hun eigen taal van informatie te voorzien, wordt de drempel tot informatie-opname verlaagd, en hoopt het Nationale Malaria Programma de uitzonderlijke prestatie van nul nationale gevallen in stand te houden.

More
articles