‘Ons geduld over het gedrag van deze regering is op’
De Raad van Vakcentrales in Suriname (RAVAKSUR), sprak gisteren tijdens een persconferentie met als thema: ‘De rek is eruit!’, haar ernstige bezorgdheid uit over de maatregelen die de regering neemt om haar inkomsten te vergroten. Ravaksur stelde onomwonden, dat de maatregelen ten koste gaan van het volk en dat het verder afbouwen van subsidies moet worden stopgezet. ‘’De samenleving kan de verschillende verhogingen voor goederen en diensten niet meer aan’’, aldus Ravaksur. De vakcentrale stelde dat er gezamenlijk moet worden opgetreden tegen de regering. ‘’Wij kunnen de rust niet langer bewaren, want de rek is eruit‘’, aldus de vakcentrale. De regering heeft maandag tijdens een persconferentie meegedeeld, dat zij om haar uitgaven te verkleinen en inkomsten te vergroten, subsidies zal afbouwen – onder andere de subsidie op kookgas. Vorige week is de regering van start gegaan met de afbouw van de subsidie op diesel. Over enkele weken in maart zullen de benzineprijzen verder aangepast worden, zodat zij marktconform zijn.
Errol Snijders, voorzitter van de Moederbond, benadrukte dat de koopkracht van de samenleving niet onder de genomen maatregelen mag lijden. Hij eist dat de loonbelasting afgeschaft moet worden nu de BTW is ingevoerd. ‘’Er moet nog een koopkrachtversterking komen. Niet alleen de SRD 1.800 voor bepaalde groepen.‘’ Snijders is van mening dat de maatregelen teruggedraaid worden.
De voorzitter van C-47, Robby Berenstein, zei dat als gevolg van de maatregelen, de koopkracht nog verder is gedaald.
‘’Het geduld voor het gedrag van de regering is reeds opgeraakt.’’ Hij stelde dat de samenleving geen prijsverhogingen meer aankan. Berenstein vindt ook de manier waarop de regering met de bonden omgaat, niet correct is. ‘’Er is dialoog, men hoort je aan, je geeft presentaties en geeft ook alternatieven, maar men (de regering, red.) gaat toch doen wat ze wil.‘’ Ook zijn er volgens Berenstein genoeg alternatieven aan de regering gepresenteerd om extra inkomsten te genereren. ‘’Uiteindelijk heeft de regering ze gewoonweg niet uitgevoerd‘’, aldus Berenstein.
Hij vindt dat de maatregelen die de regering heeft aangekondigd, veel te zwaar zijn voor de samenleving. Er moet volgens Berenstein, alles aan gedaan worden om de maatregelen terug te draaien, omdat de vakbond de regering voldoende alternatieven heeft geboden. ‘’Niemand komt ons gek maken met het IMF wil. Het IMF werkt op basis van een programma dat de regering aan hen heeft aangeboden.
PWO-voorzitter Armand Zunder, stelde dat de maatregelen zorgen voor een verdere verarming van de samenleving. ‘’Er is onvoldoende koopkracht. De maatregelen die genomen worden, gaan ervoor zorgen dat de koopkracht nog minder wordt.‘’ Ook haalde hij aan dat als je kijkt naar hoe een economie werkt, dit betekent dat niet alleen de burgers problemen zullen krijgen, maar ook winkels en bedrijven. ‘’Als de laatstgenoemden tot sluiting overgaan, betekent dit grote werkloosheid. Dus de regering kan deze maatregelen die nu op stapel zijn, niet doorvoeren. Het brengt de Surinaamse economie en vooral de burgers, naar het ravijn.‘’
Marcellino Nerkust, president van het FOLS-presidium, zei dat eigenlijk het niveau om het geheel af te sluiten, reeds bereikt is. ‘’Zowel links als rechtsom worden mensen bewogen om zich rustig te houden, want mensen willen in actie gaan Eigenlijk unu doro a punt kba dat unu mus’ tap a kondre wan lesi. We zijn nog niet zover, maar als we niet oppassen, gaat dit gebeuren.‘’ Nerkust stelde dat er een signaal aan de regering moet worden gegeven dat het niet zo verder kan.
Tot nog toe is het niet duidelijk of er protestacties komen. Volgens Berenstein moet er rekening mee worden gehouden wat de leden vinden. De leden van de verschillende bonden moeten bepalen of er acties komen of niet. Ravaksur zal vandaag overleg voeren met president Chandrikapersad Santokhi. ‘’De rek is eruit en de bonden zullen de mensen niet tegen kunnen houden als ze zich beginnen te roeren’’, aldus Snijders van de Moederbond.
-door Orsilia Dinge-