‘Gasprijzen worden niet in één keer marktconform gemaakt’

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, deelde gisteren tijdens een openbare vergadering in De Nationale Assemblee mee, dat de gasprijzen niet in één keer marktconform gemaakt zullen worden. Onlangs maakte de regering bekend, dat de subsidies op elektriciteit en gas afgebouwd zullen worden. Op sociale media wordt momenteel een lijst met nieuwe gasprijzen gedeeld. Abiamofo benadrukte, dat het gaat om de kostprijs en niet de verkoopprijs. ‘’De prijzen zullen niet in één keer marktconform gemaakt worden. Er zal een systeem geïntroduceerd worden waarbij voor het eerst in de geschiedenis, Surinamers dezelfde prijs zullen betalen voor gas‘’, aldus Abiamofo.

Volgens de minister wordt gas met elektriciteitsinkomsten gesubsidieerd. ‘’De regering zal dit jaar voor SRD 898.560.000 aan gas subsidiëren’’, aldus Abiamofo. Dit bedrag is volgens hem veel te hoog en is één van de redenen waarom de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS), niet aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. ‘’De regering is voornemens om op termijn te gaan naar een minimaal break even prijsniveau.’’

Het parlement wilde duidelijkheid over de maatregelen die genomen zijn.

Ook werden er veel vragen gesteld over de afbouw van de subsidies van elektriciteit en gas. Abiamofo deelde mee, dat de regering elk jaar USD 10.927.000 zal besparen op hydro- en thermische energie. Volgens de minister was het uitgangspunt bij de introductie van de methodologie voor de nieuwe elektriciteitstarieven in 2021, dat de subsidie in drie termijnen binnen twee jaar afgebouwd zou worden. “Thans bij gelijke omstandigheden zal die subsidie in 2023 een niveau bereiken van SRD 3.2 miljard. Een stijging en een zware druk op de overheidsbegroting.‘’ Bij de gesprekken tussen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de regering, zijn er door het IMF voorstellen gedaan om de prijs in vier stappen telkens met 20 procent te verhogen. Hiermee zal het subsidiebedrag volgens Abiamofo, teruggebracht worden.

More
articles