CEO Telesur voor twee jaar gekozen tot voorzitter CANTO

Mike Paul Antonius, de Chief Executive Officer (CEO) van Telesur, is met ingang van februari 2023, benoemd tot nieuwe voorzitter van de CANTO voor een ambtstermijn van twee jaar. De CANTO, de regionale branchevereniging van de telecommunicatie- en ICT-sector, met meer dan 135 aangesloten telecomoperators, ICT-bedrijven en leveranciers gevestigd in meer dan 40 gebieden in Amerika, het Caribisch gebied en Nederland, hield van 5 t/m 7 februari haar 39e Algemene Vergadering in Paramaribo.

Op de vergadering, gehouden op dinsdagmiddag 7 februari, werden de verslagen van de vertrekkende voorzitter, secretaris-generaal en speciale commissies van de Raad van Bestuur voor het boekjaar 2021-2022, gehoord en goedgekeurd. Het rapport over de beoordeling van de jaarrekening door een externe accountant, is eveneens gehoord en vastgesteld, waarna de verkiezing volgde.

De CEO van Telesur werd zonder tegenstand gekozen door de leden, die persoonlijk of via een volmacht stemden. Mike Antonius volgt David Cox op, die zijn termijn van twee opeenvolgende termijnen als voorzitter van 2019-2023 heeft uitgezeten. Delreo Newman, Executive Director, International Government and Regulatory Affairs bij Atlantic Tele-Network Interna-tional (ATNI) en Gerard Cooper, General Manager Operations and Administration, bij de Telecommunications Services of Trinidad and Tobago (TSTT), werden eveneens zonder tegenstand verkozen tot respectievelijk vicevoorzitter en penningmeester van de CANTO.

Zes anderen werden gekozen om als bestuurders te dienen ter invulling van het statutaire quotum van negen bestuurders: Melesia Sutherland van Cable and Wireless, Antigua Barbuda; Mark Reynolds van Guyana Telecommunicatie en Telegraaf (GTT); Desha Clifford Digicel Turks- en Caicoseilanden; Ramadhar Maharaj, Digicel Trinidad en Tobago; Kendall Dupersoy uit Telem St. Maarten en voormalig voorzitter David Cox van Cable and Wireless, Grenada.

In een gesprek met leden van de media, zei Mike Antonius dat hij erg gefocust is op de digitale transformatie en dat de leden dus van hem kunnen verwachten dat hij de agenda voor digitale transformatie ondersteunt binnen CANTO en tussen leden binnen hun verschillende bedrijven. Hij merkte op dat telco’s echter de steun van regeringen in de regio nodig hebben, aangezien de stuwkracht van de digitale transformatie geen reis is die ze alleen kunnen maken, en voegde eraan toe: “Ik kijk ernaar uit om namens CANTO, samen te werken met de regeringen van de regio.”

Mike Antonius heeft een lange en indrukwekkende carrière achter de rug bij de Surinaamse operator. Hij begon in 1995 te werken bij Telesur, de nationale telecommunicatieprovider van Suriname, als inkoopmedewerker. Bij de landelijke operator vervulde hij diverse managementfuncties, zoals Manager Internet & Multimedia Services, Manager Telesur Nederland en Manager Corporate Strategy. Hij speelde ook een belangrijke rol bij de introductie van de tweelandensim in Nederland, waardoor het een winstgevende onderneming werd. In 2016 werd hij benoemd tot waarnemend CEO van de operator, en twee jaar later, in juni 2018, werd hij in die functie bevestigd. Onder zijn leiding is Telesur getransformeerd van een klassieke telecomoperator naar een aanbieder van digitale communicatiediensten. Antonius blijft voor Telesur in het verlengde daarvan, pleiten voor een aantal digitale transformatie-initiatieven, waaronder: de introductie van 5G op 30 locaties in Paramaribo, inclusief stand-alone en vaste 5G-service. Ook de vereenvoudiging van het factureringsproces naast de overgang naar papierloze operaties is een van zijn streven en hij werkt samen met financiële instellingen voor de introductie van een e-betalingssysteem, Uni5Pay. Voormalig CANTO-voorzitter Julian Wilkins vervulde de rol van terugkerende functionaris en Teresa Wankin fungeert als secretaris-generaal van de CANTO.

More
articles