Cluster-ministers willen ander instrumenten inzetten dan IMF wenst

De cluster-ministers in het kabinet Santokhi, respectievelijk Raghoebarsing, Abiamofo, Ramsaran en Jubitana, zijn van mening dat naast het hulpprogramma dat het Internationaal Monitair Fonds (IMF) aanbiedt, ze andere voorstellen hebben, die ons land kan uitvoeren, om de financiële middelen uit het IMF-fonds te verkrijgen. ‘’Hoewel onze gemeenschap op de hoogte is van de aanpassingen in het beleid, waarvan afschaffing van de subsidies deel uitmaakt, is de eis van het IMF niet houdbaar”, merkt Raghoebarsing op. “Het toepassen van de BTW, het afbouwen van subsidie op brandstof en bij de EBS, wil het IMF snel in orde zien.’’ Echter, de cluster-ministers willen andere keuzes maken, om aan de middelen die nodig zijn te komen, en toch voldoen aan de voorwaarden  van het hulpprogramma. Subsidies afbouwen bij de EBS is een moeilijke opgave, meent ook minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Hij is voorstander van een thermische deal tussen NH en de Staatsolie maatschappij. Hij verwacht hiermee een besparing van ongeveer 11 miljoen op jaarbasis. Verder verwacht Abiamofo dat SRD 260,- subsidie aan afnemers van energie en die van gas wordt afgebouwd. ‘’Een flink bedrag,’’ zegt Abiamofo, ‘’waarvan we denken dat we aan de wens van het IMF hebben voldaan.’’  De subsidietarieven van 2021 waren gepland, om verspreid over termijnen af te bouwen; thans bij veranderende parameters, is Abiamofo optimistisch, indien de parameters gelijk blijven, “wat 2,3 miljoen meer subsidie kan opleveren”.

Hij is voorstander van winst maken met de Afobakadam en de middelen onder andere gebruiken voor het vervangen van de verouderde infrastructuur in de waterkrachtcentrale te Afobaka. Volgens hem is het inzetten van de Afobakadam nog niet aan te bevelen. Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme, sprak over de achterstanden in de luchtvaart die ingelopen moeten worden. “De regering verdient te weinig aan luchtvaarmaatschappijen die gebruik maken van het Surinaamse luchtruim en grondgebied.” Lokale vliegtuigen betalen op dit moment SRD 5 per keer dat ze landen en opstijgen. Dat moet fors omhoog.

Er wordt ook uitgewerkt  om  internationale vluchten meer te laten betalen voor het overvliegen. Internationale vliegtuigen afhankelijk van hun gewicht en grootte, betalen nu tussen de USD 25 en  USD 125. De overheid wil dat verhogen naar USD 90 – USD 250. Tijdens de onlangs gehouden persconferentie van de cluster-departementen is ook gesproken over de sectoren waar de regering nog meer geld kan verdienen: “De grondhuur, betere betalingen voor grondhuur en het gemakkelijker maken voor mensen om grondhuur te betalen. De reductie van de belastingheffingen op de haven. Dat soort maatregelen, denkt Raghoebarsing te bespreken met het IMF, maar hij is ook van plan de EBS aan de orde te stellen. Tevens wil de overheid een eind maken bij de import op de haven, waar ruim SRD 4 miljard mis wordt gelopen door de kortingen die ze geeft op bepaalde importtarieven en belastingen. Financiën wil  dat geld apart leggen voor  dringende zaken, zoals het bouwen van scholen en garanderen van de gezondheidszorg.

More
articles