Amerikaans bedrijf vindt olie voor Surinaamse kust

APA Corporation heeft voor de kust van Suriname olie gevonden in een depot dat meer dan 200 miljoen vaten aan reserves zou kunnen bevatten. APA Corp. werkt samen met TotalEnergies in Suriname, met een 50:50 verdeling van de belangen in het project. Tot nu toe zijn er twee beoordelingsputten geboord en er staan ​​nog twee gepland om te boren in het blok dat de twee bedrijven aan het verkennen zijn. Offshore boringen in Suriname krijgen veel aandacht van waarnemers van de oliemarkt en investeerders uit de industrie, dankzij de enorme ontdekkingen die voor de kust van buurland Guyana zijn gedaan. Toch merkte Reuters in een rapport op dat APA vorig jaar was gestopt met boren in een ander deel van Blok 58, dat het samen met TotalEnergies verkent, omdat het geen commerciële olie had gevonden.

Blok 58 blijft echter in het middelpunt van de belangstelling staan, omdat daar juist veel is geboord. APA Corp en TotalEnergies hebben tot nu toe vijf ontdekkingen aangekondigd. Dit leidde tot voorspellingen dat de eerste olie in 2025 zal stromen en dat Suriname in 2030 650.000 vaten per dag zal produceren.

Toch blijven er uitdagingen bestaan, waardoor APA Corp en TotalEnergies de definitieve investeringsbeslissing over Blok 58 halverwege dit jaar hebben uitgesteld. En misschien redden ze het wel als de boorresultaten de verwachtingen waarmaken. Morgan Stanley heeft geschat dat Blok 58 6,5 miljard vaten ruwe olie zou kunnen bevatten.

Volgens de U.S. Geological Survey, zou het Guyana-Suriname-bekken tot 32,6 miljard vaten onontdekte oliebronnen kunnen bevatten, wat het enorme koolwaterstofpotentieel onderstreept dat de landen delen. Naar schatting bevatten de offshore olievondsten van Suriname eind 2021 bijna 2 miljard vaten winbare olievoorraden.

Vorig jaar kondigde de regering van de voormalige Nederlandse kolonie plannen aan om 60 procent van haar offshore blokken in de loop van twaalf maanden aan te besteden, om de transformatie van Guyana naar een opkomende oliemacht na te bootsen. De aanbestedingen zouden eind 2022 plaatsvinden.

Bron: Oilprice.com

More
articles