Status Suriname in CFATF:

‘Suriname kan slechts aan 1 van de 40 aanbevelingen voldoen’

De minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, de voorzitter van de Anti Money Laundring Project Implementation Unit Roy Baidjnath Panday, en andere deskundigen zijn gisteren tijdens een persconferentie ingegaan op de aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Suriname moet volgens hen, nog hard aan de weg timmeren als het op schema wil zijn betreffende het beleid tegen witwassen en terrorismefinanciering en proliferatie (spreiding van massavernietigingswapens). Er zijn 40 aanbevelingen waaraan Suriname moet voldoen om de eerdergenoemde vormen van criminaliteit te bestrijden.

Echter blijkt uit het Mutual Evaluation Report (MER) van de CFATF, dat Suriname slechts aan één van de 40 aanbevelingen heeft kunnen voldoen. Negen van de aanbevelingen zijn redelijk in orde, terwijl de overige 30 gedeeltelijk of helemaal niet in orde zijn. Amoksi benadrukte, dat Suriname vrij laag heeft gescoord als het gaat om de effectiviteit en de handhaving als gevolg van regelgeving die ontbreekt of niet volwaardig is en aanvulling behoeft. Volgens Baidjnath Panday is er door hard werken en harde inzet voorkomen dat Suriname niet op de greylist terecht is gekomen. De gevolgen hiervan zijn volgens Baidjnath Panday, ‘’even erg als wanneer het land op een blacklist zou staan’’.

Amoksi en de overige deskundigen geven aan, dat de MER zes actiepunten heeft aanbevolen waaraan Suriname direct moet werken. Deze punten zullen volgens Amoksi worden meegenomen in een strategisch plan en het National Risk Assesment rapport (NRA). Momenteel wordt er aan gewerkt om op de vergadering over de MER in november later dit jaar, beter voorbereid te zijn.

De overige deskundigen benadrukten, dat Suriname wel aan enkele aanbevelingen voldoet.

Zo deelde Shakuntala Gangadin-Algoe vertegenwoordiger van de Centrale Bank van Suriname en ondervoorzitter van het Anti-Money Laundering Committee mee, dat Suriname wel compleet voldoet aan aanbeveling nummer 34 ‘Guidance and Feedback’.

Volgens Gangadin-Algoe betekent het voldoen hieraan, dat de communicatie tussen de belanghebbenden goed is. Ook zei zij, dat Suriname het redelijk goed doet op het gebied van statistieken, elektronische overmakingskantoren en het bijhouden van cliëntendossiers.

More
articles