Herorganisatie en een betere structuur in overheidsappparaat noodzakelijk

Omscholing ambtenaren werpt vruchten af

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlande Zaken (BiZa), heeft onlangs tegenover een lokaal medium verklaard, dat het ministerie bezig is met het herorganiseren van verschillende zaken binnen  het ambtenarenapparaat. Vooralsnog  blijkt het met het omscholingstraject van ambtenaren, heel goed te gaan. Diverse bedrijven en instellingen hebben positieve reacties gegeven, waarbij diverse ambtenaren al zijn uitgeleend. Somohardjo verklaarde dat het voor het eerst is voorgekomen dat er ook   een verplichte landsdienarenregistratie is ingesteld, die nog in uitvoering is, en verbonden is aan dergelijke sancties, waarbij personen die zich niet hebben geregistreerd, hun loon zal worden ingehouden.

Volgens  Somohardjo kan de staat behoorlijk besparen als bepaalde maatregelen van kracht blijven en het ministerie een duidelijk overzicht krijgt van zaken binnen de ambtenarij. Uit de verplichte landsdienarenregistratie is ook gebleken dat er gefraudeerd is met gegevens van burgers. Volgens Somohardjo  is gebleken, dat zelfs  salarissen van ongeveer 40 mensen gestort werden op één bankrekening, en dat personen al drie tot vier jaar in het buitenland wonen en normaal een salaris verdienen. Mensen zijn gebeld, die niet eens op de hoogte waren dat zij nog ambtenaar waren. ‘’Dit kan zo niet verder’’, benadrukte hij. Inmiddels zijn er al brieven gestuurd naar de CLAD, om deze kwestie te onderzoeken. Er moet structuur en orde komen binnen het ambtenarenapparaat. Bepaalde afdelingen hebben de juiste hoeveelheid aan personeel nodig om het werk te kunnen doen, en geen onnodige overvloed aan mensen,  dat kost de overheid maandelijks veels te veel.

Uit de eerste registratiedata is geconstateerd dat 5000 tot 6000 ambtenaren geen werkplek hebben, die worden omgeschoold en vervolgens elders geplaatst om te kunnen werken aan de verdere opbouw van Suriname. Verder biedt het ministerie ook de mogelijkheid aan de ambtenaren zich te kunnen bijscholen tot hbo- niveau. Somohardjo zei dat hij het overheidsapparaat beter wil achterlaten dan hij het is komen aantreffen.

More
articles