‘Niet stil zitten, ook al is rattenplaag in Nickerie behoorlijk verminderd’

Nickerie kampt al geruime tijd met een enorme rattenplaag. De plaag heeft voor veel schade gezorgd in Nickerie. Rijstaanplanten, groenten en fruit zijn aangetast door de ratten. Prahlad Sewdien, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, vertelde onlangs dat de plaag geen nieuw verschijnsel is, maar de bestrijding ligt in het schoonhouden van de rijstvelden en de dammen. “Echter is er recent door de commissie ter bestrijding van de rattenplaag gemeld, dat de plaag in Nickerie behoorlijk verminderd is. Maar dit houdt niet in dat wij nu stil moeten zitten.”

Sewdien vertelde dat er enkele gesprekken zijn gevoerd met de commisie en er is besloten om een monitoringsysteem in te zetten. Het doel is volgens Sewdien om de rattenplaag verder te monitoren. “Wie weet wanneer er zich weer zoiets voordoet. Dan zijn we er tijdiger bij om in te grijpen”, benadrukte Sewdien.

Om de rattenplaag in de toekomst te voorkomen, is volgens Sewdien naar  internationale hulp gevraagd. Ook wordt er gekeken naar expertises en fondsen. “Met de klimaatverandering merken wij dat dit zich mogelijk zal blijven herhalen. Natuurlijk hebben de boeren heel veel schade opgelopen. Maar we zijn doende te kijken hoe de overheid daarbij mogelijk zou kunnen inkomen.”

More
articles