Loonraad: Minimumuurloon moet naar SRD 35 – SRD 38,50

De Nationale Loonraad (NLR) heeft gisteren advies uitgebracht over de verhoging van het minimumuurloon. De NLR adviseerde minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), om het minimumuurloon van SRD 20,- per uur met ingang van 1 februari 2023, op te trekken naar een bedrag tussen SRD 35 en 38,50 per uur.

Het advies van de NLR is voor minister Mac Andrew bindend, maar voor het vaststellen en afkondigen van het nieuwe minimumuurloon, heeft de minister de goedkeuring nodig van de Raad van Ministers (RvM). Aangezien het nieuwe minimumuurloon per 1 februari zal moeten ingaan, heeft de minister de loonraad meegedeeld, het advies zo gauw mogelijk onder de aandacht te brengen van de RvM. De RvM heeft de bevoegdheid om naar zijn inzichten het advies aan te passen als voorwaarden voor de goedkeuring. Het is volgens Mac Andrew niet vanzelfsprekend dat de RvM akkoord dient te gaan met het advies van de NLR.

Het advies van de NLR is tot stand gekomen na overleg met belanghebbenden, waarbij zowel sociale als economische indicatoren in gelijke mate in acht worden genomen. Zodra de minister de goedkeuring krijgt van de RvM, zal hij het nieuwe algemeen minimumloon bij beschikking vaststellen en bekendmaken. Het huidige algemeen minimumuurloon is vanaf 1 juni 2022 vastgesteld op SRD 20,00. De NLR zegt, dat het doel van minimumlonen is om werknemers te beschermen tegen te lage lonen.

More
articles