Olieprijzen zullen alleen maar hoger worden

De prijs van ruwe olie heeft een bodem gevonden en de enige manier om vanaf hier verder te gaan is naar boven – ofwel de prijs verhogen, volgens RBC-commodity-analisten Helima Croft en Michael Tran, zoals geciteerd door Bloomberg. “We blijven constructief over het fundamentele raamwerk, en het zou ons zelfs niet verbazen als de dieptepunten van het jaar eindigen op de USD 72 / vat (per vat) die we drie weken geleden zagen op de tweede handelsdag van het jaar”, zeiden ze, eraan toevoegend dat de heropening van China nog niet volledig was meegewogen op de oliemarkt.

Dit klinkt misschien een beetje verrassend, aangezien de heropening van China wordt genoemd als de grootste reden achter de recente stijging van de olieprijzen en als de grootste rugwind voor hen in de toekomst. Maar nu er berichten binnenkomen over nog steeds hoge besmettingspercentages bij ‘s werelds grootste importeur van ruwe olie, is het heel goed mogelijk dat de heropening van China nog niet is meegewogen op de oliemarkt.

“We denken niet dat er nog veel wordt ingeprijsd op de oliemarkt als gevolg van de heropening van China en de reden hiervoor is dat het consumentenpad naar normalisatie nog steeds behoorlijk hobbelig zal zijn”, vertelde Michael Tran in een interview aan Bloomberg. Deze weg naar normalisatie zal waarschijnlijk worden gekenmerkt door een toename van de invoer, die volgens Tran nog steeds ongeveer 1,5 tot 1,7 miljoen vaten per dag lager ligt dan vóór de pandemie.

Niet al deze volumes hoeven terug te keren om de olieprijzen te laten stijgen, merkte de analist echter op. “Het belangrijkste idee hier is dat we dat niet allemaal terug hoeven te krijgen om de markt aanzienlijk te laten herstellen. Als je in de loop van de komende maanden een kwart miljoen, een half miljoen, of een miljoen vaten per dag gaat oppikken, kun je er maar beter op wedden dat dit een oliemarkt wordt die hoger gaat”, vertelde Tran aan Bloomberg.

More
articles