Bij de opening van de Nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), maakte de voorzitter Steven Debipersad een vergelijking met de financiële tekorten van 1962 en het huidige begrotingstekort van de regering o.l.v. president Santokhi. Hij merkte op dat het jaar 2022 zwaar is geweest voor de werkende klasse, die in SRD verdient. Hij had het over de wisselkoerstaferelen “bijna een wisselkoersspook” van de Amerikaanse dollar in het afgelopen jaar, die aan het begin SRD 21,60 bedroeg voor een US-dollar, maar eindigde in 2022 met een notering van SRD 31,77 voor dezelfde US-dollar. Debipersad noemde de stijging ‘’een achteruitgang van zeker 50%’’. Volgens hem een verworvenheid van de regering Santhoki. Hij sprak over een stropeffect, bij zijn waarnemingen over het prijzenfront, of het nu gaat om de prijzen van voedsel, brandstof, telecommunicatie, nutsvoorzieningen. ‘’In 2022 zagen we de tarieven aanzienlijk hoger worden.” Hij schat de inflatie van 2022, welke cijfers nog moeten komen, tussen de 55 en 60%.
De VES-voorzitter zegt, dat we in drie achtereenvolgende jaren hoge inflatiecijfers hebben gehad van boven of rond de 60%. Volgens hem resulteert dit in een aanzienlijke koopkrachtvermindering van de gehele samenleving, die verder erodeert, maar we niet moeten vergeten, dat ook onze spaartegoeden en pensioenen worden aangetast. Hij wijst erop dat, hiermee ook de zorgen van je eigen toekomst, je huishouden, je kinderen toenemen. “Hetzelfde geldt ook voor ondernemers.”
Debipersad meent, dat er een weerstand ontstond tegen het beleid door de toenemende armoede en groeiende uitzichtloosheid. Hij zegt dat de overheid geen oog schijnt te hebben voor deze negatieve uitkomsten en dat zelf nog verergert.
“Verscheidene groepen gingen de straat op, om hun misnoegen kenbaar te maken”.
Een dieptepunt is dat mensen met een beperking meerdere keren aandacht hebben moeten vragen en protesteren voor lotsverbetering. Volgens de voorzitter is niet goed duidelijk, of verandering van het lot van deze burgers zal plaatsvinden.
In september 2022 heeft de president beleidsombuiging beloofd, maar Debipersad is van mening dat als de regering niet luistert naar de signalen uit de samenleving, zal er weer een voedingsbodem zijn voor straatprotesten.
Volgens hem moet er gewerkt worden aan de verduurzaming van de economie. Vooral met de jongeren, de leiders van de toekomst. Ook wees hij erop, dat de VES zich bezighoudt met het hoogste niveau van het onderwijs, maar ook awareness wil creeëren bij ondernemers, door ze meer voor het voetlicht te plaatsen. Debipersad zegt dat een hoogtepunt in 2022 al direct zich voordeed in januari, toen president Santokhi de jaarrede van de VES heeft uitgesproken en later in het jaar bij het 50-jarig bestaan van de organisatie, waarbij Santokhi aangaf, dat hij graag de hulp nodig heeft van de VES.
De voorzitter wees erop, dat de bijdrage van de organisatie wel moet worden benut. Volgens hem moeten de positieve uitkomsten voor de samenleving voelbaar zijn. “Tot nu toe kunnen wij niet zeggen dat onze handreiking positief is ontvangen”, zegt hij. Ook richt hij zich op enkele nijpende zaken die recentelijk zijn verschenen in de media. De kwestie van de KLM die per heden, 1 februari, zou stoppen met vrachtvervoer van fruit, groente en goud, hetgeen een ernstig gevaar oplevert. Debipersad verduidelijkte, dat dit probleem, “nationaal en internationaal moet worden aangepakt”.
De VES-voorzitter ging ook in op de onderhandelingen met het IMF en zei dat zaken niet goed lopen. “Het niet halen van achtereenvolgende doelen zorgt voor een spagaat.”