IMF optimistisch over oliemarkten

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de oliemarkten optimistisch gestemd door zijn vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei te herzien om een ​​lager risico op een vertraging weer te geven. In zijn laatste maandelijkse World Economic Outlook, zei het IMF te verwachten dat de inflatie dit jaar zou pieken en dat de wereldeconomie met 2,9% zou groeien. Hoewel dit een daling zou zijn ten opzichte van een geschat groeipercentage van 3,4% voor 2022, is het een opwaartse bijstelling ten opzichte van de groeiprognose van vorige maand van 2,7%.

Het IMF zei ook dat de olieprijzen zowel dit als volgend jaar lager zullen zijn dan in 2022, een voorspelling gebaseerd op de prognose van een lagere economische groei in beide jaren. Het IMF baseerde zijn herziening op de verrassende veerkracht van de consumentenbestedingen, voornamelijk in Europa en de Verenigde Staten, en lagere energiekosten. De heropening van China na de lockdowns van vorig jaar, was een andere factor die werd genoemd in de herziene vooruitzichten.

Volgens het IMF zou de inflatie dalen van 8,8% vorig jaar naar 6,6% dit jaar, en verder naar 4,3% in 2024. Dit zou nog steeds hoger zijn dan het pre-pandemische wereldwijde gemiddelde van 3,5%, merkte het fonds op.

Hoewel de risico’s voor de wereldwijde economische groei zijn afgenomen, zei het IMF dat ze niet denkbeeldig zijn en noemde vervolgens een golf van covid-infecties in China, een escalatie van de oorlog in Oekraïne en hogere financieringskosten als risico’s.

De olieprijzen daalden na de publicatie van de update, gebukt onder de verwachting van meer renteverhogingen die deze week zullen worden aangekondigd en door de veerkrachtige Russische olie-export. Hoewel het rapport van het IMF lagere olieprijzen voorspelt, zou het een stimulerend effect op hen kunnen hebben vanwege de optimistische groeinota, ook al bevatte het een voorspelling voor lagere olieprijzen dit jaar en volgend jaar.

More
articles