6000 ambtenaren ontvangen salaris zonder te arbeiden
Minister Bronto Somohardjo, van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft onlangs tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assamblee (DNA) verklaard, dat uit verlopige data van de landsdienarenregistratie, het ministerie heeft kunnen constateren, dat er 6000 ambtenaren maandelijks een salaris ontvangen, maar er niet voor werken.
Na de screening is gebleken dat slechts 85 procent van de ambtenaren zich heeft geregistreerd, waaronder bepaalde ambtenaren een dubbele registratie hadden en sommigen verkeerde informatie hadden ingevuld. Volgens Somohardjo krijgt het ministerie door de registratie een helder overzicht van het ambtenarenbestand bij alle ministeries. Waaronder de leeftijdsgroep van de ambtenaren, geslacht, kwalificaties, welke werkplek, dienstbetrekkingen, geen werkplek, wel salaris, nog geen salaris en dergelijke.
Somohardjo benadrukte dat zijn ministerie de registratie niet in opdracht van het International Monetaire Fonds (IMF) doet, maar dat het slechts een onderdeel is van het herstelplan. “Dit programma was al eerder begonnen nog voor het IMF in beeld kwam. Het is bedoeld om het overheidsapparaat te hervormen en efficiënter te maken.
Daarom betreur ik het, dat bepaalde DNA-leden deze wet zien als een prul- of gangsterwet”, aldus Somohardjo. Weet je wat een gangster is?, dat toen iedereen ‘ja’ zei tegen de mensen met een uzi, behalve mijn partij, dat is gangster, zei de bewindsman nadrukkelijk aan DNA-leden, die de wet een prulwet noemden. deze concepwet is in elkaar gezet door de deskundigen van het parlement om het ambtenarenapparaat te hervormen. Een groot deel van de oppositie is van mening dat dit artikel geschrapt moet worden. Een ander deel van DNA-leden vindt het niet eerlijk dat mensen niet werken, maar betaald worden. Daarom is de registratie een van de plichten, waaraan elke ambtenaar moet voldoen.
Somohardjo verklaarde dat jarenlang er zich ook gevallen voor deden, waarbij burgers die reeds overleden zijn, maandelijks het salaris normaal gestort kregen op hun rekening. Deze kwestie werd onlangs ook aan de orde gesteld gedurende de regeringsronde in het parlement bij de behandeling van de wetsontwerpen wijziging van de Personeelswet en de Ambtenarenpensioenwet. Zelfs personen die in het buitenland zitten, zouden maandelijks uitbetaald zijn geworden. Somohardjo verwacht niet dat de oppositie voor de wet zal stemmen, omdat recentelijk de salarissen van 60 personen zijn stopgezet, waaronder van parlementariërs of hun familie Deze personen zouden drie jaren niet aan het werk zijn verschenen.