Overgrote deel samenleving heeft niveau vierde klas lagere school

Meer dan de helft van de Surinaamse samenleving heeft het niveau van de vierde klas Gewoon Lager Onderwijs. Marie Levens, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), verklaart dat 45% van de samenleving de vierde klas lagere school als hoogst genoten opleiding heeft. De bewindsvrouwe benadrukte, dat het land met dit percentage niet ontwikkeld kan worden.

MinOWC heeft gisteren een persconferentie gehouden, waarbij zaken als kwaliteitsverbetering van het onderwijs, het op school houden van elk kind en het onderwijs in het binnenland, aan orde kwamen.  Levens benadrukte, dat deze regering ervoor heeft gekozen de 45% te verlagen. Zij legt uit, dat de regering het gemakkelijk had kunnen maken, door het systeem zo te laten zoals dat was. Echter is ervoor gekozen om voortaan Surinaamse burgers te hebben, die op zijn minst tien jaar naar school zijn gegaan. Levens: ‘’Dat is de enige reden, waarom we hebben gezegd, laten we de kinderen die niet goed meekunnen, niet langer buiten spel zetten”, zegt Levens. Volgens de bewindsvrouwe kende het onderwijs jarenlang een systeem, waarbij leerlingen die niet mee konden of langzamer waren, buiten spel werden gezet. Twee keer blijven zitten betekende ‘wegwezen’ stelt Levens. Door het oude systeem is volgens haar veel talent verloren gegaan.

Levens legt uit dat alle leerkrachten drie niveaus in hun klas kennen. Het eerste niveau is volgens haar de groep van kinderen die alle leerstof snel oppakt, het tweede niveau betreft een grote groep die gemiddeld mee kan, en de derde groep bestaat uit leerlingen die veel langzamer zijn in het beheersen van de leerstof. Deze laatste groep werd in het oud systeem, buiten spel gezet. Deze groep is gegroeid tot ongeveer 45% van de samenleving. Daarom is ‘blijven zitten’ volgens Levens afgeschaft. ‘’Wat niet bestaat is gratis overgaan‘’, benadrukte Levens.

De bewindsvrouwe spreekt tegen, dat MinOWC uit het hoofd een systeem doorvoert. ‘’Het verhaal dat het ministerie alles uit het hoofd doet, is niet waar‘’. Levens legt uit, dat er veel voorwerk en onderzoek is gedaan, voordat het nieuw systeem werd doorgevoerd. Dit systeem was volgens Levens reeds in de planning. Zo zegt ze, dat er bijkans 25 jaar geleden voorbereidingen gestart zijn en is het systeem langzaam opgebouwd, zodat het uiteindelijk, doorgevoerd kon worden. De bewindsvrouwe zegt, dat het systeem regelmatig wordt getest. Voorheen gebeurde dat alleen wanneer de kinderen in de zesde klas zaten. Het testen is volgens Levens bedoeld om te weten wat het ministerie moet doen aan de hand van de uitslagen.

More
articles