Grondenrechtenvraagstuk inheemsen nog onopgelost
Inheemsen van het dorp Hollandse kamp, hebben voor de zoveelste keer een protestactie moeten voeren, om zo hun leefgebied te beschermen tegen ontbossing. Sergio Jubithana, kapitein van het dorp Hollandse kamp verklaarde dat sinds vorig jaar er werkzaamheden plaatsvinden waarbij mensen door middel van graafmachines de gronden openstoten, om een weg te maken die dwars door de inheemsen hun leefgebied loopt en vaak de werkzaamheden werden stopgezet door het dorpsbestuur. Jubithana zegt dat zonder de bewoners erbij te betrekken, worden er gronden in het leefgebied uitgegeven, en dat zal de lokale gemeenschap niet accepteren.
Met deze acties willen de inheemsen een signaal geven aan de desbtreffende autoriteiten om ervoor te zorgen, dat de werkzaamheden onmiddellijk worden stopgezet. Daarom heeft het bestuur besloten journalisten uit te nodigen om zelf aanwezig te zijn en te zien wat er allemaal gebeurt. Het dorpsbestuur wil duidelijkheid over deze zaken en wie de mensen zijn die gronden hebben gekregen. Omdat de gronden die nu worden opengestoten, niet zo ver liggen van de kostgronden waar de lokale gemeenshap haar landbouwactiviteiten uitoefent.
“In deze moeilijke tijd proberen we zoveel mogelijk te planten en vissen, maar de mensen zijn nu in ons leefgebied, en alles hier in gevaar is”, aldus Jubithana. Volgens de normale procedure, worden de Inheemse gemeenschappen betrokken wanneer er een grondaanvraag binnenkomt, maar volgens Jubithana is dat hier niet het geval.
De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft haar ondersteuning aan de protestactie ook gegeven. Muriel Fernandes, voorzitter van de VIDS, verklaarde dat er voor alles een procedure is. “Voordat er toestemming gegeven wordt, wordt er eerst een vergadering onderling gehouden met de dorpshoofden, daarna wordt het besprokene meegenomen in een dorpsvergadering, omdat de dorpelingen uiteindelijk mee moet bepalen, maar dat is dus niet gebeurd”, aldus Fernandes. Zowel Jubithana als Fernandes geeft aan, dat het grondenrechtenvraagstuk nog steeds een probleem is voor de inheemsen. “Doordat onze rechten niet zijn erkend geeft men al onze gronden weg”, aldus Jubithana. Fernandes benadrukte dat er tot het bittere eind zal worden gestreden om de grondenrechten van de inheemsen te verwezenlijken.
Protestactie levert resultaat op
De protestactie heeft toch de aandacht gekregen van de autoriteiten en maakt een kleine overwinning; de graafmachine die bezig was met werkzaamheden om te ontbossen, heeft het gebied verlaten. Desondanks willen de bewoners, dat alle beschikkingen die aan buitenstaanders zijn gegeven om in het gebied te opereren, worden ingetrokken. Inmiddels heeft het dorpsbestuur een afspraak met minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) kunnen maken, voor aanstaande vrijdag. Jubithana zegt dat zolang de grondenrechten niet geregeld zijn, dit probleem zich zal blijven voordoen. Volgens hem is er geen politieke wil de wet grondenrechten te behandelen en aan te nemen. Hij merkt op dat er over twee jaar weer verkiezingen zijn en dat het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk weer een verkiezingsbelofte zal worden. De strijd gaat door ofschoon petities indienen en onderhandelingen bijna niets hebben opgeleverd.