CFATF: ‘Suriname wordt in verband gebracht met criminele activiteiten’

De Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) heeft onlangs het Mutual Evaluation Rapport (MER) uitgebracht, waarin een samenvatting van de AML/CFT-maatregelen zijn vastgelegd die van kracht zijn in Suriname op de datum van het bezoek ter plaatse (28 februari – 11 maart 2022). De uitgebreide analyse is in een ruim 230 pagina tellend document uitgewerkt en biedt 40 FATF aanbevelingen, en het niveau van effectiviteit van het Surinaamse AML/CFT-systeem en over hoe dit versterkt kan worden.

AML-risicoclassificatie

Suriname heeft volgens het MER een open economie die door de Wereldbank is geclassificeerd als een hoger middeninkomen economie. “Het geschatte Bruto Binnenlands Product (BBP) bedraagt eind 2008 USD 1,4 miljard. Suriname voltooide haar NRA in 2021. Volgens de NRA zijn risico’s voor de private en publieke sector ontstaan door het ontbreken van effectieve AML/CFT-beheertools en -systemen zoals wetten, voorschriften, procedures en handhavingssystemen. Suriname heeft een nationale AML-risicoclassificatie van matig tot hoog en Money Laundring (ML) wordt naar verluidt in verband gebracht met criminele activiteiten in verband met de overslag van cocaïne, voornamelijk naar Europa”, stelt CFATF.

Suriname heeft geen money laundering authority (MLA) gezocht om binnenlandse ML, geassocieerde predicaten en Terrorisme Financiering (TF) -zaken mee te vervolgen op transnationale elementen in de afgelopen vijf jaar. De Financial Intelligence Unit Suriname (FIUS) is de enige bevoegde instantie met een formeel casemanagementsysteem om constructieve en tijdige internationale samenwerking te bieden voor AML/CFT-doeleinden.

Financiële sector

De CFATF merkt op, dat hoewel de NRA concludeerde dat TF geen bedreiging vormde voor het land, het een risicoclassificatie gaf van heel laag. Er werd echter opgemerkt dat de methodologie die voor de NRI werd gebruikt, geen duidelijk onderscheid maakte tussen het proces dat gericht was op TF. Suriname wordt niet beschouwd als een financieel centrum. De financiële sector bestaat uit tien banken (negen lokale en een buitenlandse), verzekeringsmaatschappijen, investerings- en pensioenfondsen (41 pensioenfondsen en vijf voorzieningsfondsen), 23 wisselkantoren/cambio’s, geldtransactiekantoren (zes) en 25 kredietverenigingen.

Bankinstellingen, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en kredietverenigingen hadden een gezamenlijk vermogen van in totaal USD 1.512 miljard in 2019. Het aandeel van de bankensector in dat jaar was 75,9% van de totale financiële sector”.

“Het balanstotaal van de primaire banken bedroeg vanaf 2018 circa USD 1.063 miljard en zij vormden 75,6% van de financiële sector. De overige sectoren: pensioenen, verzekeringen en kredietverenigingen, respectievelijk 12,8%, 11,2% en 0,1% van de totale financiële sector. Opgemerkt moet worden dat de cambio’s en geldtransactiekantoren geen deel uitmaken van het balanstotaal. Er zijn 20 casino’s met een vergunning die opereren in Suriname”.

Belangrijkste drijfveren

“Suriname heeft een kleine economie die heeft geprofiteerd van haar rijke natuurlijke hulpbronnen. De minerale sector, bestaande uit goud en aardolie samen met landbouwproducten, zijn de belangrijkste drijfveren van de economie. Suriname (officieel bekend als de Republiek Suriname) is een van de kleinste onafhankelijke landen in Zuid-Amerika met een landmassa van 163.820 km², waarvan 94% tropisch regenwoud, en een bevolking van ongeveer 612.985 personen. Suriname is een van de dunst bevolkte landen op aarde. Het wordt begrensd door de Atlantische Oceaan in het noorden, Brazilië in het zuiden en Frans Guyana en Guyana respectievelijk in het oosten en westen. De officiële taal is Nederlands. Vanwege de Nederlandse koloniale geschiedenis heeft Suriname een langdurige relatie met Nederland waarmee het nauwe diplomatieke, economische en culturele banden. Suriname is lid van de CARICOM, dat is een groepering van 20 landen in West-Indië. Het maakt gebruik van de Surinaamse dollar (SRD)”.

 

More
articles