Minister Amar Ramadhin, van Volksgezondheid, heeft in het radioprogramma ABC-Aktueel verklaard, dat het ministerie sedert 2020 schulden betaalt die vanaf 2012 zijn gemaakt en dat door de jaren heen, ze veel hoger zijn geworden. Ondanks het betalen van die schulden zit het ministerie nog steeds met een behoorlijk bedrag aan debiteuren. Het ministerie is voor de begrotingsbehandeling bezig een overzicht te maken hoeveel er tot op heden aan schulden betaald is.
Volgens Ramadhin zijn niet alle schulden nog voldaan, er is wel een aantal aanpassingen gedaan, zoals het ligdagtarief voor de ziekenhuizen en overige diensten, tarieven voor dialyse, huisartsen, specialisten, laboratoriumonderzoek, maar ondanks deze aanpassingen, zit het ministerie toch nog met torenhoge schulden. “De continuïteit van de zorg moet worden gegarandeerd en voldoen aan de aflossing van schulden, waardoor één begroting van 2022 ingezet moest worden om deels schulden te kunnen betalen uit 2014 en 2015”, aldus Ramadhin.
Zelfs de telefoonrekeningen en waterrekeningen van 2014 moesten onlangs worden betaald uit een begroting van 2022. Verder nog de WHO-contributie van 2017 tot 2021 (4 jaar). Het ministerie heeft samen met Financiën een aanpassing van de dialysetarieven gerealiseerd, om zo de zorg naar de dialysepatienten kunnen garanderen. ‘’Had de regering de tarieven toentertijd al structureel aangepast, dan zou waarschijnlijk de situatie in de zorg nu niet zo erg zijn’’, zegt Ramadhin. Het ministerie van Volksgezondheid is alle andere belanghebbenden binnen de regering dankbaar, dat alle raadsvoorstellen van Volksgezondheid tot nog toe zijn goedgekeurd, omdat het heel belangrijk is dat de zorg gegarandeerd blijft.