Nicole Oldenstam, internist hematoloog van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ), is het niet eens met het besluit van de directie van het SVZ, om voorlopig nog geen flowcytometer aan te schaffen. Dit nieuws kwam als een zware teleurstelling, want de aanschaf van de flowcytometer betekende een enorme vooruitgang voor de diagnostiek naar de meeste bloedkankers. De wachttijd zou dan van 4 tot 5 weken naar 24 tot 48 uur teruggebracht kunnen worden. In mei 2022 werd een budget van ruim USD 260.000 goedgekeurd door de RvM voor de aanschaf van de flowcytometer, maar nu een negatief advies is gegeven, zal het geld gerestitueerd worden aan het ministerie van Volksgezondheid. Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid, reageerde hierop en stelde, dat er nu wordt getwijfeld aan de adviezen die zijn gegeven, ‘’maar wanneer bekend is dat een testkit USD 1000 kost, die vervalt over drie maanden en je moet die weggooien wanneer die is vervallen, dan kijken we naar alternatieven’’.
“We hebben door middel van technische overwegingen dit besluit genomen, want we moeten dan USD 10.000 uitgeven aan testkits, terwijl er misschien maar 1 of 2 mensen worden getest en in een uiterst geval maximaal zes gevallen per jaar. Als we dit overwegen, dan zeggen we er is een alternatief op Curaçao en er reeds toegezegd, dat het materiaal opgestuurd kan worden, omdat we rechtstreekse verbindingen hebben met Curaçao”, aldus de bewindsman tegenover de redactie.
Alternatief
Het kost ons veel goedkoper zegt Ramadhin, als we samenwerken met Curaçao en we hoeven niet meer 4 tot 6 weken te wachten op resultaten. “Het kan zelfs een paar dagen du-ren en ik vraag mij af, waarom dit voorstel dat reeds besproken is, niet wordt aangehaald, want we hebben niet afgewezen zonder alternatief aan te bieden. Als je iets afwijst, dan moet je komen met een alternatief en dat is ook geboden”, benadrukt de minister. Volgende week zal Ramadhin het grootste ziekenhuis van Frans-Guyana bezoeken en ook daar zal hij mogelijkheden bespreken voor wat betreft samenwerkingen. “We gaan een overeenkomst tekenen en dat betekent, dat wij bereid zijn en zoeken naar samenwerkingsverbanden voor complexe zorg enz. Het opzetten van deze systemen is op zich geen probleem, want de gelden zijn er, maar laten we eerlijk zijn, we willen niet vervallen in een systeem waar we na twee jaar, vijf tot tien mensen hebben kunnen helpen met diagnostiek, maar na die periode vraagt iedereen zich af, wie gaat inkomen met onderhoud en reparaties”, zegt Ramadhin. Het hebben van een diagnose is de eerste stap van wat zijn de behandelmogelijkheden en daarbij stelt de minister, dat hij niet twijfelt aan het apparaat. “Mijn probleem in dezen is, dat de hematoloog wel degelijk betrokken is geweest bij het overleg en natuurlijk worden allerlei zaken opgeworpen, maar er is nu nog steeds een moment om te praten over de alternatieven die geboden zijn. Als zij van mening is, dat de alternatieven die geboden zijn niet voldoende zijn, dan moet zij dat kenbaar maken in het overleg en niet in de media”, zegt de minister.
Instructies
De minister zegt tot slot, dat hij de instructies heeft gegeven om de voor- en nadelen te bekijken. “Ook de risico’s zijn overwogen. We hoeven geen dure alternatieven te zoeken als er al een alternatief is. Curaçao heeft bij mon-de van de directeur van het SVZ bevestigd bereid te zijn om materiaal van Suriname af te nemen en dan is de hematoloog toch geholpen.” Ramadhin zegt verder dat het vervoeren van materiaal gewoon goed kan verlopen. ‘’Daarvoor hebben we verschillende protocollen. Niet lang terug hebben we zelfs materiaal van Covid-19 gestuurd en ook van niertransplantaties. Er zijn speciale richtlijnen om materiaal te vervoeren en het is geen ongewone zaak in de wereld.”