Melkveehouders nemen afwachtende houding inzake import koeien

De Veehoudersbond Suriname neemt een afwachtende houding aan met het oog op de van import van koeien, door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Dit zegt de voorzitter van deze organisatie, Mukesh Ramlogan.

Hij hoopt dat de koeien die nog uit het buitenland moeten komen van een betere ras zullen zijn, al was het alleen maar om de minimale prijs van melk per liter die tussen SRD 27,50 en 32,50 ligt bij ons en door de Melkcentrale wordt betaald. Hij sprak zijn bezorgdheid uit over de schrikbarend hoge melkprijs.

Volgens Ramlogan kan met de import van melkvee, de melk betaalbaarder worden voor de consument. In een ontmoeting met LVV vorig jaar werd aangekondigd, dat de koeien uit import in januari 2023 beschikbaar zouden zijn. Ramlogan zegt, dat via de media is vernomen, dat de koeien in maart van dit jaar worden verwacht.

Volgens LVV wordt 60 procent van de melkbehoefte in Suriname gedekt door middel van melkpoeder uit Nederland. Echter, wees vorig jaar de minister van LVV, Parmanand Sewdien, erop dat de melkpoeder moeilijk te bestellen was in Nederland. Toen werd ook onthuld, dat zijn ministerie bezig was met de voorbereiding voor de import van 1500 koeien van een goed ras voor de melkvoorziening.

Intussen wordt met de daling van de waarde van de Surinaamse munteenheid, melk duurder. Eerder werd duidelijk, dat de veel te lage opkoopprijs per liter vanwege de Melkcentrale, ondanks de bedrijfskosten van de melkhouders die steeds bleven stijgen de melkveehouders enstige problemen opleverde. Vorig jaar deed Sewdien ook de toezegging tijdens een persconferentie, dat iedere actieve melkboer in totaal 137 zou kunnen beschikken over 10 tot 12 koeien. Hoewel het duidelijk is dat er geïmporteerd zal moeten worden, en wel het juiste ras, dat volgens de voorzitter van de Veehoudersbond Suriname, het een goede en hoge productie aan melk op basis moet kunnen garanderen.

Uit recente berichten kan geconcludeerd worden dat het ministerie van LVV, een keus heeft gemaakt voor een ras dat in aanmerking moet kunnen komen voor de import van nieuw melkvee. Daar zou het ministerie volledig de mist in zijn gegaan bij zijn keuze, omdat dit ras zeker niet de gewenste melkopbrengst per melkkoe levert.

More
articles