Enkele parlementariërs hebben gisteren tijdens een openbare vergadering in De Nationale Assemblee, aandacht gevraagd voor de problemen binnen het onderwijs. De assembleeleden stelden onomwonden, dat de knelpunten in het onderwijs acuut aangepakt moeten worden.
Asiskoemar Gajadien (VHP), wees de regering erop dat in de districten Commewijne, Para en Wanica, een enorm tekort is aan schoollokalen. Het aantal leerlingen is gegroeid, maar er zijn geen extra lokalen gebouwd. Toen vorig jaar na de covid-periode het onderwijs genormaliseerd werd, wijzigde onderwijsminister Marie Levens de klassengrootte. Klassen van 55 leerlingen kunnen niet meer, stelde Levens. Het aantal leerlingen per klas (onderbouw) mag nu niet groter zijn dan 24. Het gevolg van deze maatregel is dat op veel basisscholen, leerlingen niet elke dag naar school gaan, omdat er anders te veel leerlingen in de klas zitten. Gajadien: ‘’Het kan niet dat leerlingen nog steeds om de ene dag naar school gaan. ‘’Leerlingen raken achter en dat werkt door. We verwachten dat de regering acuut een aantal zaken zal oppakken. We moeten kijken hoe we kunnen uitbreiden met tijdelijke opvang, maar we moeten ervoor zorgen dat leerlingen elke dag onderwijs krijgen. Als middagonderwijs moet komen, dan moet dat gebeuren.‘’ De VHP-fractieleider vroeg de regering om serieus hiernaar te kijken. Gajadien wees erop dat het niet maanden lang hoeft te duren, alvorens er opgetreden wordt.
Henk Aviankoi (VHP) schaarde zich achter Gajadien, maar vroeg ook aandacht voor de leerkrachtenwoningen op Langa Tabiki. Volgens hem zijn de omstandigheden waaronder de leerkrachten moeten werken in het dorp, zeer slecht. ‘’De omstandigheden zijn niet in woorden uit te drukken.’’
Melvin Bouva (NDP) wilde weten hoe het zit met het huidige onderwijssysteem. ‘’Er zijn niet alleen problemen met dit systeem, maar het werkt ook niet als hoe het zou moeten.’’ Bouva merkte op, dat het systeem, waarbij alle leerlingen doorstromen, averechts werkt en dat kinderen in het vijfde en zesde leerjaar geen competenties hebben zoals lezen, tellen en schrijven. De parlementariër wil dat het systeem goed uitgevoerd wordt. ‘’Het systeem kan goed zijn, maar laten we het gefaseerd of op een goede manier uitvoeren. Het is compleet losgelaten. Toen hebben we besloten om het systeem het voordeel van de twijfel te geven‘’, aldus Bouva. Onderwijsminister Marie Levens zal tijdens morgen tijdens de openbare ingaan op de gestelde vragen.