Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, wil zich inzetten voor herstel en stabilisatie van de macro-economie, dit verklaarde hij onlangs in het radioprogramma ABC-Aktueel. Raghoebarsing zei, dat elke keer dat er maatregelen worden getroffen door de regering, die weer achterhaald worden door koers- en prijsstijgingen. ‘’Dit veroorzaakt niet alleen bij de regering, maar ook bij de samenleving frustratie’’, zei Raghoebarsing.
Het herstellen van de macro-economie is heel belangrijk, en zal als basis dienen voor alle andere zaken in het beleid van onze economie. Het zal ook zorgen voor een stabiele koers en prijzen. Raghoebarsing zei zich te zullen focussen op vier hoofdlijnen tijdens zijn beleid, namelijk; het Internationaal Monitair Fonds (IMF) traject dat door moet gaan voor stabilisatie van onze economie, diverse begrotingen moeten in orde worden gemaakt, en ook de retentieregeling van de dollars voor noodzakelijke importen die toen heeft gewerkt, moet beter op gang komen, er is reeds een commissie ingesteld die het werk over de retentie zal uitvoeren. Vervolgens zal er ook gewerkt worden aan optimalisering van het systeem van de Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW).
“BTW is heel sterk ingezet op het sociale beleid, maar de ruimte om verder te bezuinigen, is heel mager. Die ruimte zal worden gecreëerd door verhoging van de inkomsten, maar vergt wel veel inspanning”, aldus Raghoebarsing. Volgens hem zal de retentieregeling ervoor zorgen, dat er voldoende deviezen zullen zijn voor onder andere brandstof, medicatie en basisgoederen die bij wet geregeld is en die zal worden toegepast. “De retentieregeling is 35% , dat betekent dat er 35% wordt gegeven tegen de officiële koers, waarbij de ondernemer 65% van zijn dollar voor zichzelf houdt. Guyana heeft een retentie van 100%, maar dat gaat ook gepaard met een stukje vertrouwen dat moet groeien in onze economie, wanneer men ziet dat de regeling werkt en men op geen enkele manier geld zal verliezen, kan inderdaad het IMF traject weer worden ingezet. Maar op dit moment kan onze markt het niet zelf regelen, dus moeten wij gezamelijk de mogelijkheden creëren”, aldus Raghoebarsing.