Vluchten in de VS hervat na storing in het FAA-systeem

Een door de Federal Aviation Administration bevolen stopzetting van alle vertrekkende binnenlandse vluchten in de Verenigde Staten werd woensdag opgeheven nadat het systeem dat piloten van pre-flight veiligheidswaarschuwingen voorzag, was hersteld na een nachtelijke storing die grote verstoringen veroorzaakte. De stoporder die van kracht was na het mislukken van het NOTAMS – of Notice to Air Missions – systeem, werd kort voor 9.00 uur Eastern Time door de FAA opgeheven, omdat het agentschap zei dat de normale luchtverkeersoperaties in het hele land werden hervat. Het zei dat het nog steeds bezig was de oorzaak van het probleem te achterhalen. Er werd verwacht dat sommige luchtvaartmaatschappijen vluchten zouden kunnen blijven vertragen of annuleren vanwege de aanhoudende congestie veroorzaakt door het incident.

Een bron bij een luchtvaartmaatschappij die bekend is met de situatie, zei dat luchtvaartmaatschappijen vertragingsprogramma’s op de grond kunnen implementeren, wat mogelijk kan leiden tot verdere problemen met de dienstregeling. Airlines for America, een vereniging die Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt, zei eerder dat de storing “aanzienlijke operationele vertragingen veroorzaakte”. Grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, waaronder United Airlines, Delta en American Airlines, zeiden allemaal vluchten aan de grond te hebben gezet als reactie op de situatie.

De Amerikaanse president Joe Biden zei dat er geen onmiddellijke informatie was over de oorzaak van de storing – de tweede Amerikaanse luchtvaartcrisis in een paar weken tijd. Hij zei dat hij op de hoogte was van de situatie en contact had met minister van Transport, Pete Buttigieg. “Ik heb net met Buttigieg gesproken”, zei hij tegen verslaggevers toen hij het Witte Huis verliet. “Ze weten niet wat de oorzaak is. Maar ik heb hem de afgelopen 10 minuten aan de telefoon gehad. Ik heb gezegd dat ze zich rechtstreeks bij mij moesten melden als ze erachter kwamen.

Vliegtuigen kunnen nog steeds veilig landen, alleen nu niet opstijgen.” Hij vervolgde: “Ze weten niet wat de oorzaak ervan is. Ze verwachten binnen een paar uur een goed idee te hebben van de oorzaak en zullen op dat moment reageren.” Gevraagd of het een cyberaanval was, zei Biden: “Ze weten het niet. Ze komen er wel achter.” Eerder zei de persvoorlichter van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, in een verklaring dat er “op dit moment geen bewijs was van een cyberaanval”, maar dat Biden opdracht had gegeven tot een onderzoek door het Department of Transportation.

FlightAware, dat vertragingen en annuleringen bijhoudt, liet zien dat meer dan 4.000 vluchten van, naar en binnen de Verenigde Staten vertraagd waren vanaf 08:50 uur ET, en tot nu toe 696 vluchten waren geannuleerd. Ondanks de situatie bleven internationale vluchten met bestemming de Verenigde Staten vertrekken vanuit Amsterdam en Parijs.

Een woordvoerder van Schiphol Airport zei tegen CNN dat er “een tijdelijke oplossing was gevonden” en dat er nog steeds vluchten vertrekken vanuit Amsterdam. Er zijn geen vluchten geannuleerd vanaf de Parijse luchthaven Charles de Gaulle, maar volgens de persdienst van de luchthaven, werden vertragingen verwacht. Frankfurt Airport vertelde CNN ook dat het niet was getroffen. Een woordvoerder van London Heathrow Airport vertelde CNN dat ze “niet op de hoogte waren van geannuleerde vluchten en dat vluchten naar de VS onlangs waren vertrokken”, maar er waren passagiersmeldingen van aanzienlijke vertragingen.

Shabnam Amini vertelde CNN dat zij en andere reizigers bijna drie uur aan boord van vlucht 51 van American Airlines naar Dallas zaten op Heathrow vanwege de FAA-storing. Ze zei dat ze waren geïnformeerd dat er vertragingen waren, maar dat ze nog steeds aan boord van het vliegtuig waren. Piloten van commerciële luchtvaartmaatschappijen gebruiken NOTAMS voor real-time informatie over vluchtgevaren en -beperkingen.

De FAA bepaalt dat NOTAMS niet als enige informatiebron mag worden gebruikt, en daarom kunnen sommige vluchten mogelijk aan de veiligheidseisen voldoen door andere gegevens te gebruiken. Het incident van woensdag komt op de hielen van een nieuwe luchtvaartcrisis. Een enorme winterstorm tijdens de eindejaarsvakantie veroorzaakte grote verstoringen en hielp bij het veroorzaken van een ineenstorting van Southwest Airlines die duizenden passagiers trof.

More
articles