Jaarlijks 400 miljoen infecties
Shinji Kasai, een Japanse wetenschapper en zijn team, hebben muggen uit verschillende Aziatische landen en Ghana bestudeerd en constateerden genetische mutaties die sommige muggen immuun maken voor de veelgebruikte insecticiden, zoals permethrin. Kasai vertelde dat een onderzoek onlangs heeft aangetoond, dat muggen die dengue en andere virale ziekten overbrengen, een hoge weerstand tegen insecticiden hebben ontwikkeld. Volgens de wetenschappers zijn er daarom dringend nieuwe methodes nodig om de verspreiding tegen te gaan. De toepassing van insecticiden in door muggen geteisterde gebieden, is een gebruikelijke methode in tropische en subtropische gebieden.
“In Cambodja heeft meer dan 90% van de Aedes aegypti-muggen, de belangrijkste vector van dengue-, zika-, chikungunya- en gelekoortsvirussen, een combinatie van mutaties ondergaan die leiden tot een extreem hoge mate van resistentie”, aldus Kasai. De afdeling Medische Entomologie van het National Institute of Infectious Diseases in Japan ontdekte dat sommige soorten muggen, die voor 100% met insecticiden moeten worden gedood, maar bij 7 procent het beoogde effect sorteerde. Zelfs een tien keer hoger giftige dosis doodde slechts 30%.
Er zijn momenteel slechts enkele dengue-vaccins beschikbaar. Dat van de Japanse farmaceutische groep Takeda, werd vorig jaar goedgekeurd door Indonesië en vervolgens door de Europese Unie, terwijl het gebruik van het vaccin van de Franse groep Sanofi zeer beperkt is, omdat het de ziekte kan verergeren bij mensen die dit virus nooit hebben opgelopen.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zijn de gevallen van dengue de afgelopen 20 jaar wereldwijd ernstig toegenomen, met tussen de 100 en 400 miljoen infecties per jaar. Meer dan 80% van de gevallen is mild of asymptomatisch, maar er zijn wel levensbedreigende complicaties.