‘President verdwijnt naar India voor nietszeggende reis’

Samenleving overhoop met implementatie van BTW

Het economisch beleid waarbij aan alle burgers gevraagd wordt om offers te brengen, zal alleen effectief zijn, indien de burger ervan overtuigd is dat zijn leiders ook de noodzakelijke offers brengen en doelgericht en doelmatig omgaan met de middelen van het volk. De Vereniging van Economisten in Suriname (VES), constateert dat de samenleving elke dag offers brengt, terwijl de verarming verder toeneemt, terwijl onze leiders in alle weelde genieten met de middelen van de staat. “Men schroomt daarbij niet om zichzelf ten koste van het volk te verrijken en met drogredenen het volk te misleiden. De afgelopen 29 maanden stinkt het van diverse affaires, waarbij oplossingen van de affaires niet heeft plaatsgevonden.” Enkele van de onopgeloste affaires zijn:

  1. New SurFin
  2. HPSG
  3. ‘Toegezegde’ visvergunningen
  4. Friends, family & sponsoren benoemingen
  5. Bevoordeling CDS toppers
  6. Sabaku- en diverse grondroof schandalen
  7. SLM-perikelen
  8. Onopgeloste drugsaffaires met lijnen naar de hoogste autoriteiten
  9. OMO-debacle
  10. Ambassade Jeruzalem
  11. Italiaanse dubieuze lening.

Niet integer

De regering Santokhi is volgens de VES, verre van integer. In een analyse, gepubliceerd in de januari-editie van VES-Inzicht, worden enorme achterstanden aangehaald. De VES zet daarbij kritische kanttekenen bij het overheidsbeleid en stelt dat er enorme achterstanden zijn bij de uitvoering van diverse programma’s, bedoeld om het land te ontwikkelen. “Zowat de helft van de activiteiten uit de Urgentiefase (eerste 9 maanden) zijn nog niet uitgevoerd. Ten tweede het Herstelplan 2020-2022, dat net is verlopen, daarvan is minder dan de helft van de 184 maatregelen uitgevoerd. Dit programma dat door DNA is aangenomen om onze economie op spoor te brengen, heeft zijn doelen om de uitgaven van de overheid te verlagen en de inkomsten te verhogen, absoluut niet gehaald. Verder is ook van de geplande stimulering van de productie en export niks terechtgekomen”, concludeert de VES.

Good Governance

De meest recente vertoning van niet-integer leiderschap is het beleid inzake de invoering van de Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW). Op 30 augustus 2022 werd de Wet BTW goedgekeurd door DNA, welke op de valreep nader is gewijzigd en goedgekeurd op 29 december 2022 in DNA, welke inwerking is getreden op 1 januari 2023. “Deze BTW-wet brengt zoveel wijzigingen met zich mee voor ondernemers en de totale samenleving, welke je niet in enkele maanden, laat staan dagen kan realiseren. Gebrek aan adequate voorlichting en voorbereiding is de veelvoorkomende klacht. Terwijl de samenleving overhoop ligt met de implementatie van BTW, verdwijnt de president naar India voor een nietszeggende reis. Dit is de ultieme vorm van niet-integer leiderschap, het volk storten in een avontuur en het land verlaten. Kortom, onze regeringsleiders missen integriteit en hiermee bewijzen ze de samenleving een zeer slechte dienst. Als samenleving mogen we absoluut niet in een situatie van slecht bestuur terechtkomen en daarom is goed bestuur een absolute voorwaarde voor een beter Suriname.”

IMF-tranche gemist

De VES zegt verder dat het IMF-EFF programma al na ca. drie maanden klem gelopen is, aangezien de regering Santokhi maatregelen met de mond beleed, maar niet uitvoerde. “Hierdoor hebben we tranche 3, 4 en 5 gemist. Hierdoor ontberen we ongeveer SRD 5 miljard aan begrotings-en betalingsbalanssteun.”

Ook is de VES van mening dat er elk jaar door de regering zoveel beloften gedaan worden die niet verwezenlijkt worden in een jaar. “Over de verkiezingsbeloften praten we niet meer. Dit getuigt van een groot gebrek aan Integriteit bij onze politici. Gedragingen waarbij hoge autoriteiten zich agressief gedragen en zich niet fatsoenlijk uiten naar burgers en instituten toe, getuigen ook van het gebrek aan integriteit.” De VES noemde de bedreigingen en het fysiek mishandelen van een journalist door beveiligers in bijzijn van de vicepresident, als voorbeeld. “Ook niet te vergeten de bedreigingen geuit aan het Constitutioneel Hof en aan een advocaat door de vicepresident. Niet te vergeten agressief taalgebruik en onfatsoenlijke beantwoording van vragen van journalisten door de president, vicepresident en de minister van BIBIS op regeringspersconferenties.”

Bestrijding van corruptie

De VES adviseert dat de regering moet trachten om corruptie te minimaliseren. “Ideaal is om een samenleving te hebben zonder corruptie, maar dit is zeer moeilijk te bereiken. Als samenleving moeten we wel een systeem hebben om het plegen van corruptie te ontmoedigen en indien er zichtbaar sprake is van corruptie, het wettelijk mechanisme te hebben om te corrigeren, bestrijden en te berechten. Hiervoor is het anti-corruptiebeleid en de wettelijke regelingen noodzakelijk met alle toebehoren. We zien dat in de eerste maand van deze regering (in augustus 2020) een presidentiële commissie is benoemd, maar daarna hebben we niets meer vernomen van de regering hieromtrent. Blijkbaar is het de regering niet zo menens om de corruptie daadwerkelijk aan te pakken.”

More
articles