Geavanceerde BTW kassa voor kleinhandel

Een opvallende verbetering voor de kleinhandel, bij het innen van BTW, zou de aanschaf van een geavanceerde kassa kunnen zijn. Sterker nog, ook al zou dat een noodgedwongen investering moeten zijn, kan dat voor de consument betekenen, een gemakkelijk te begrijpen overzicht op de BTW bon.

Lokaal restaurant

Totnutoe is het zo dat de bedragen op de kassabon voor velen niet altijd begrijpelijk zijn.  De consument ondervindt op een product het nadeel, dat bijvoorbeeld verschillende bestanddelen heeft in bijna alles wat kan worden aangeboden op de markt, om aan de wens of behoefte van een klant te kunnen voldoen, BTW op mag worden geheven. Neem nou Paul, die bijvoorbeeld dranken mixed in een chique cocktailbar en thans te maken krijgt met de BTW op alcoholische dranken, en apart op alle overige ingrediënten 10 procent doorberekent.

Een klant die binnenstapt om deze drank te kopen, betaalt drie maal de BTW inning, omdat de cocktail- bar claimed, de kosten gemaakt op de mixcocktails verhaald moeten worden op de klant. Als dat nog niet voldoende is, komt daar bovenop ook nog de winstmarge, die nog tien procent moet opleveren. Er zijn nu met name in de kleinhandel veel klachten over exorbitant hoge prijzen van goederen, maar op de kassabonnen wordt meestal niet duidelijk, wat de aangeslagen bedragen eigenlijk vertegenwoordigen. In deze gaat het dan om verouderde kassamachines en niet om de geavanceerde kassa’s volgens de nieuwste mogelijkheden of inzichten gemaakt. De consument voelt zich hierdoor benadeeld, als niemand in de winkel uitleg kan geven waarom een product zo ineens duur is geworden.

Volgens veel klanten worden ze nu gemanipuleerd. Vooral bij de eenvoudige kassa’s, roepen klanten al gauw dat ze opgelicht worden. Hoe kun je de consument beschermen tegen de onbegrijpelijke en onoverzichtelijke verouderde kassystemen en bouwen in de winkel? Als we de VES mogen geloven, dan zou de Belastings-dienst verplicht geavanceerde kassa’s moeten eisen van de kleinhandel. Over het kasregistratiesysteem zegt de VES dat het investeren in dit systeem, gebaseerd is op de Wet BTW, en van groot belang is. Met de handmatige facturen lijkt dit niet nauwkeurig, en brengt een gevaar voor al dan niet opzettelijk onjuiste toepassing van de BTW en is ook nog eens fraudegevoelig. De organisatie wijst er ook op dat de registratie van BTW-plichtigen moeizaam verloopt, omdat dit blijkbaar ligt aan de povere technische capaciteit van het systeem. Bovendien zou de VES graag zien, dat de Belastingdienst bij de grote handelszaken zoals bouwmaterialen, supermarkten, restaurants, hotels, enzovoorts, belastingmedewerkers plaatst ter vergaring van data zoals, registratie omzet, gedane betalingen van klanten en dergelijke. Om een schatting van de BTW en verificatie te kunnen verkrijgen of de ondernemer de btw-afdracht correct voldoet.

More
articles