De senioren burgers worden geconfronteerd en tegelijkertijd gedupeerd met het ingaan van de BTW. Zo overkwam het een gepensioneerde verpleegster tijdens de rukwinden van enige tijd terug toen het dak van haar zestig jaar oude woning werd weggeblazen. Na een inventarisatie te hebben opgemaakt, bleek dat de kosten opliepen naar een slordige SRD 60.000. Niet alleen de stijgende hoge prijzen voor hout, zinkplaten, meni verf en spijkers en arbeidsloon, maar nu ook de BTW van 10 procent op elk product dat wordt verkocht.
De oude dame, die zelfstandig woont, kreeg te horen van het Nationaal Coordinatie Centrum Rampenbeheersing, dat er geen hulp geboden wordt voor de vernieling van daken bij rukwinden. Het slachtoffer van deze rukwinden geniet slechts een karrig pensioen van SRD 1200 en was niet voorbereid op een dergelijke ravage van haar dakconstructie en zwaar verroeste zinkplaten. We kwamen ook een mannelijke gepensioneerde uit overheidsdienst (geuniformeerd korps) tegen, die zijn verhaal deed, ten aanzien van de BTW.
“Voordat deze heffing van de week in werking trad, merkte ik dat vaker het bedrag, van iets meer dan SRD. 6000 aan pensioen inclusief AOV, veels te weinig is, om mijn maandelijkse vaste laten, zoals nuts voorzieningen, wifi en (mobiele) telefoon, benzine, voeding, vertier en jongste zoon (nakomertje) wat handgeld toe te verstrekken. Nu met de bijkomende last van de BTW, ben ik gedwongen de buikriem strakker aan te trekken, om nog uit te kunnen komen. Van de week is mijn wifi contract niet verlengt, wat voeding betreft zijn we overgestapt op eten zonder vlees, restaurants vermijden we al heel lang. Airco’s gaan nog aan als het snikkend heet is en de wekelijkse grote was, is al op ge-deeld in kleine wasjes, als we toch eenmaal in bad moeten.
Natuurlijk kijken we soms ook in de keuken van onze buren en zien de pakketen uit Nederland en het vreemde geld, waarmee gestoeid wordt. Maar bij nader aanzien valt ook dat tegen. Het heeft er veel van dat de beheerders van de geldstromen in ons land, wel kunnen zien in onze portemonee? De snelheid waarmee de wisselkoersen van valuta (Amerikaanse dollar en Euro) kunnen stijgen en tegelijkertijd ook de prijzen in winkel omhoog gaan.” Wat opvalt is dat seniorenburgers, het geval ze het fysiek en mentaal nog aankunnen, werk aannemen om rond te komen met het geld dat verdiend kan worden. Deze inspanning is al lastig, laat staan de ouderen wiens gezondheidstoestand dat niet toelaat. Ze worden dan behoeftig en moeten anderen lastig vallen.
In zijn jaarrede 2022 deelde President Santokhi mede, dat er een aanvang zal worden gemaakt, met de decentralisatie van de zorg aan seniorenburgers in 2022, om zodoende de seniorenburgers in de districten, ook van dienst te zijn. Tevens maakt de president melding van de veranderingen, die reeds twee keren in de hoogte van financiele uitkeringen zijn aangepast. Zo zijn de Algemene Ouderdomsvoorziening en Financiele Bijstand verhoogd met enkele honderden surinaamse dollars. Wat zeer geapprecieerd wordt door de seniorenburgers maar bij lange na nog niet voldoende zijn voor de gemiddelde kosten voor deze groep in de samenleving.