‘Regering brengt volksgezondheid in gevaar door onvoldoende gekeurde vleeswaren’

Tony Kidjo, woordvoerder van de vleeskeurmeesters, heeft verteld dat de keurmeesters in Suriname sinds 1 januari in actie zijn. De reden is dat de regering de gemaakte afspraken niet is nagekomen. Kidjo vertelde dat de regering onlangs Cubanen heeft aangesteld in de slachthal, die de vleeswaren niet op de juiste manier keuren. “Beelden hebben aangetoond, hoe de Cubanen vlees keuren. Dat kunnen wij niet noemen als zijnde een keuring. Het is vreselijk dat de regering de volksgezondheid in gevaar brengt”

Kidjo vertelde dat de Cubanen gewoon in het vlees prikken. Kidjo zei dat de organen van een dier, ook heel erg belangrijk zijn om te weten, of het vlees of de organen geschikt zijn voor consumptie. Daarin wordt volgens Kidjo echter niet gesneden. Kidjo stelde voor het ergste te vrezen, vooral als de Cubaanse dierenartsen niet gekwalificeerd en dus niet bekwaam om te keuren. “Wij vinden dat verschrikkelijk. Het is triest om dat te zien en dan hebben we te maken met runderen die ook uit Nickerie komen. Terwijl mensen daar te maken hebben met rattengif.”

Ashwin Bechan, voorzitter Vleeskeurmeesters van LVV, heeft onthuld dat er vanaf juni tot oktober vorig jaar, niets is gedaan aan de beschikkingen. In oktober was er wederom een prikactie, toen zijn er volgens Bechan gesprekken gevoerd met de directeur, met de onderdirecteur en het overlegorgaan van het ministerie van LVV. “Er zijn enkele afspraken gemaakt, en ook daar is het weer bij blijven zitten.”

Bechan vertelde, dat er vorige maand wederom een brief naar de minister is gestuurd en er een ultimatum werd gesteld tot 31 december 2022. “Wij hebben nooit een reactie gekregen daarop. Het ultimatum is verstreken en tot heden zijn we in actie. De vereniging blijft staken, totdat de beschikkingen zijn ontvangen. Tot op dit moment zegt de vereniging niet aansprakelijk te zijn voor reeds gekeurd vlees”, aldus Bechan.

 

More
articles